Учені хочуть побудувати сучасний “Ноїв ковчег” на Місяці

Учені запропонували врятувати життя на Землі, зберігши його на Місяці в сучасному Ноєвому ковчезі космічної ери, пише Newsweek із посиланням на статтю в журналі BioScience.

Зазначається, що це “місячне біосховище” могло б зберегти кріоконсервовані зразки найбільш зникаючих видів на Землі, щоб захистити їхнє біорізноманіття.

Зразки будуть захищені від земних проблем: від стихійних лих і зміни клімату до геополітичних конфліктів, оскільки вони перебуватимуть далеко на Місяці.

Це незвичайне рішення запропонували дослідники зі Смітсонівського національного зоопарку та інституту природоохоронної біології.

“Через безліч антропогенних чинників значна частина видів і екосистем стикається із загрозами дестабілізації та зникнення, які прискорюються швидше, ніж наша здатність зберігати ці види в їхньому природному середовищі”, – заявили дослідники.

Вони пропонують зберігати кріоконсервовані зразки шкіри тварин і клітини фібробластів.

Кріоконсервація – це процес, що використовується для збереження клітин, тканин або цілих організмів шляхом їх охолодження до дуже низьких температур. Перед заморожуванням біологічні матеріали обробляють кріопротекторами – речовинами, що захищають клітини від пошкоджень у процесі заморожування. Потім матеріал повільно охолоджують до надзвичайно низької температури, що допомагає запобігти утворенню кристалів льоду, які можуть пошкодити клітинні структури.

Вчені вважають, що Місяць є ідеальним місцем для зберігання цих матеріалів, оскільки в деяких регіонах поблизу полюсів дуже холодно. На їхню думку, це може дозволити використовувати менше енергії для збереження зразків і менше втручання людини.

Вказується, що понад 45 300 видів у всьому світі перебувають під загрозою зникнення, що становить 28% від усіх 163 040 відомих і вивчених видів.

Ольга Степанова

Recent Posts

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

8 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

23 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

37 хв. ago

Стало відомо, яка буде ціна офіційних iPhone 16 в Україні

27 вересня в Україні розпочнуться офіційні продажі нової лінійки смартфонів iPhone 16, яка включає чотири…

48 хв. ago

Окупанти направили «Шахед» у бік Хмельницької АЕС

Росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. У ніч на…

59 хв. ago

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

1 годину ago