Учені хочуть побудувати сучасний “Ноїв ковчег” на Місяці

Учені запропонували врятувати життя на Землі, зберігши його на Місяці в сучасному Ноєвому ковчезі космічної ери, пише Newsweek із посиланням на статтю в журналі BioScience.

Зазначається, що це “місячне біосховище” могло б зберегти кріоконсервовані зразки найбільш зникаючих видів на Землі, щоб захистити їхнє біорізноманіття.

Зразки будуть захищені від земних проблем: від стихійних лих і зміни клімату до геополітичних конфліктів, оскільки вони перебуватимуть далеко на Місяці.

Це незвичайне рішення запропонували дослідники зі Смітсонівського національного зоопарку та інституту природоохоронної біології.

“Через безліч антропогенних чинників значна частина видів і екосистем стикається із загрозами дестабілізації та зникнення, які прискорюються швидше, ніж наша здатність зберігати ці види в їхньому природному середовищі”, – заявили дослідники.

Вони пропонують зберігати кріоконсервовані зразки шкіри тварин і клітини фібробластів.

Кріоконсервація – це процес, що використовується для збереження клітин, тканин або цілих організмів шляхом їх охолодження до дуже низьких температур. Перед заморожуванням біологічні матеріали обробляють кріопротекторами – речовинами, що захищають клітини від пошкоджень у процесі заморожування. Потім матеріал повільно охолоджують до надзвичайно низької температури, що допомагає запобігти утворенню кристалів льоду, які можуть пошкодити клітинні структури.

Вчені вважають, що Місяць є ідеальним місцем для зберігання цих матеріалів, оскільки в деяких регіонах поблизу полюсів дуже холодно. На їхню думку, це може дозволити використовувати менше енергії для збереження зразків і менше втручання людини.

Вказується, що понад 45 300 видів у всьому світі перебувають під загрозою зникнення, що становить 28% від усіх 163 040 відомих і вивчених видів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

45 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

46 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

48 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

58 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago