Астрономи знайшли на Марсі таємничу діру: вона може стати ключем до колонізації планети

Таємнича діра в марсіанській корі, ймовірно, пов’язана з підземними печерами, може стати ключем до колонізації Марса. Як пише Independent, зображення діри розміром у кілька метрів було зроблено орбітальним апаратом Mars Reconnaissance Orbiter компанії Nasa.

“Ями можуть відображати геологічно недавню тектонічну або вулканічну активність. Будь-які пов’язані з ними печери можуть стати об’єктами для майбутніх роботизованих досліджень”, – заявили дослідники з Університету Арізони, які проаналізували знімки.

Нещодавно виявлена яма розташована поруч зі сплячим вулканом у районі Арсіа Монс – вулканічної рівнини, що простягнулася на тисячі кілометрів. Цей регіон піднятий відносно іншої частини Марса в середньому на 10 км.

Вчені припускають, що ями в цьому регіоні можуть бути входом у підземні лавові труби, які є наслідком вулканічної історії Марса. Коли зовнішня поверхня текучої лави охолола і затверділа, а внутрішня розплавлена лава витекла назовні, вони залишили після себе трубчасту структуру.

Вчені припускають, що такі печерні мережі, що утворилися внаслідок обвалення стародавніх лавових трубок, можуть стати потенційним притулком для майбутніх астронавтів.

Водночас на іншому знімку видно освітлену бічну стінку загадкової діри Аріса Монс, що означає, що це може бути циліндрична яма або шахта, а не вхід до печери. Подібні ями були знайдені на Землі, наприклад, біля гавайських вулканів, і вони не з’єднувалися з печерами або лавовими трубами.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік загубив виграшний лотерейний білет на $500 тисяч, але йому знову пощастило (фото)

57-річний Філіп з американського міста Вашингтон (Колумбія, США) вгадав усі п'ять чисел у двох лотерейних…

52 секунди ago

Найнебезпечніший пляж на Землі: з чорним, як смола, піском і небезпечними сплячими хвилями

Ісландія є домом для приголомшливих льодовиків і вулканів, але, як і в усьому світі, тут…

10 хв. ago

Антарктида стрімко зеленішає через глобальне потепління, – нове дослідження (фото)

Через глобальне потепління Антарктичний півострів – найпівнічніша частина Антарктиди – зазнає різких змін і поступово перетворюється на…

19 хв. ago

На Землю насувається надпотужна магнітна буря: скільки вона триватиме

Магнітні бурі в жовтні очікуються кілька разів. Одна з них накриє Землю на початку місяця -…

34 хв. ago

Влада несподівано змінила мобілізацію: у вас волосся стане дибки – українцям дали 7 днів

З'явилася інформація, що уряд України переглянув правила щодо термінів, протягом яких військовозобов'язані та резервісти мають…

43 хв. ago

На фоні останніх провалів на фронті Зеленському пропонують повернути Залужного

Протягом останнього часу ворог захопив Вугледар, Авдіївку, Гродівку, Новогродівку та Українськ. При цьому Курська офензива…

52 хв. ago