В Атлантичному океані спостерігається температурна аномалія: вчені ламають голову над причинами

Всупереч постійному підвищенню температури океанічних вод, велика ділянка Атлантичного океану біля екватора в червні цього року почала охолоджуватись із рекордною швидкістю. А через короткий проміжок часу знову набула звичних температур.

Вчені намагаються зрозуміти, що спричинило таке різке похолодання. Проте поки що однозначного пояснення не знайшли, пише LiveScience.

За словами дослідників, аномальна холодна ділянка океану, що охоплює кілька градусів на північ і південь від екватора, утворилася на початку літа після місячної смуги найтепліших поверхневих вод за понад 40 років. “Хоча відомо, що цей регіон коливається між холодною та теплою фазами кожні кілька років, але все ж швидкість, з якою цього разу знизилася температура від рекордно високої до низької, є справді безпрецедентною”, – сказав науковий співробітник Університету Маямі у Флориді Франц Тучен.

“Ми все ще ламаємо голову щодо того, що насправді відбувається. Це може бути якась тимчасова реакція, яка виникла внаслідок процесів, які ми не зовсім розуміємо”, – розповів старший науковий співробітник Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), який спостерігає за набором буїв у тропіках, які збирають дані про холод у реальному часі, Майкл Макфаден.

За інформацією дослідників, температура поверхні моря в східній екваторіальній Атлантиці була найспекотнішою в лютому та березні, коли вона перевищувала 30 градусів за Цельсієм. Франц Тучен наголосив, що це найтепліші місяці за всю історію спостережень з 1982 року. Проте на початку червня температури почали різко знижуватись, досягнувши найнижчої температури наприкінці липня – 25 градусів за Цельсієм.

Вчені прогнозували, що похолодання може перерости в Атлантичну Нінью – регіональну кліматичну модель, яка має тенденцію до збільшення кількості опадів у Західній Африці та зменшення їх кількості на північному сході Бразилії, а також у країнах, що омивають Гвінейську затоку, включаючи Гану, Нігерію та Камерун. 

Явище, яке не таке потужне, як Ла-Нінья в Тихому океані, і не спостерігалося з 2013 року, було б затвердженим, якби холодніші за середні температури протрималися протягом трьох місяців, до кінця серпня. Однак холодна ділянка води почала нагріватись останніми тижнями. “Тому вердикт остаточний – її не класифікуватимуть як Атлантичну Нінью”, – наголосив Франц Тучен.

Вчені змоделювали кілька можливих кліматичних процесів, проте жоден із них не пояснив аномалії в Атлантичному океані.

Нещодавнє різке похолодання, хоча й безпрецедентне, проте, за словами науковців, навряд чи його можна пояснити зміною клімату, спричиненою діяльністю людини. “Я не можу цього виключити. Але, на мою думку, це природна зміна кліматичної системи над екваторіальною Атлантикою”, – сказав Макфаден.

Використовуючи дані із супутників, океанічних буїв та інших метеорологічних інструментів, Тучен і Макфейден є одними з кількох кліматологів, які пильно продовжують відстежувати холодну ділянку та будь-які майбутні наслідки, які вона матиме на навколишніх континентах. Ці спостереження можуть зайняти місяці, щоб нарешті розгадати загадку різкої зміни температури в океані.

Ольга Степанова

Recent Posts

Розсилка повісток поштою: депутат попередив про “величезну проблему” для військовозобов’язаних

В Україні почали розсилати повістки через "Укрпошту", однак у разі неправильного оформлення повісток у військовозобов'язаних можуть виникнути…

43 секунди ago

Вирви до сотні метрів: з’явилися нові супутникові знімки наслідків ударів по складу БК в Торопці

Внаслідок атаки на склад РФ з БК в Тульській області з'явилися величезні вирви. Про це свідчать супутникові…

2 хв. ago

РФ готує масовану ракетну атаку по Україні – накопичує Х-101 на аеродромі “Оленья”

У Центрі протидії дезінформації також нагадали, що країна-агресорка Росія постійно намагається звинуватити Україну в усіх…

5 хв. ago

Більше не в моді: ці речі треба викинути зі свого гардеробу, вони вже давно в антитрендах

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

35 хв. ago

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Все більше водіїв в Україні встановлюють газобалонне обладнання (ГБО) на свої автомобілі, незважаючи на зростання…

37 хв. ago

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

58 хв. ago