Ще один напад косаток на човен породив нову теорію: кити-вбивці до чогось готуються

Зграя косаток укотре напала на туристичний човен біля берегів Іспанії: хижаки пошкодили кермо, внаслідок чого двоє людей опинилися на мілині біля мису Фіністерре. У цьому епізоді немає нічого дивного, оскільки косатки вже понад чотири роки атакують човни — загалом із 2020 року було зафіксовано понад 600 нападів косаток на човни, пише IFLScience.

Науковці досі не знають, чому саме це відбувається, а тому змушені висувати дедалі нові теорії, які могли б пояснити напади косаток на човни. Тепер у дослідників з Інституту досліджень пляшконосих дельфінів в Іспанії висунули абсолютно нову теорію: косатки атакують човни у водах біля берегів Марокко, Іспанії та Португалії через те, що, вони тренуються.

Річ у тім, що косатки — небезпечні хижаки, здатні боротися з вельми великою здобиччю, зокрема атлантичним блакитним тунцем. За даними NOAA, тунці можуть досягати 4 метрів у довжину і важать близько 907 кг, мають гідродинамічно сформоване тіло і білу нижню частину. Дослідники задумалися, що човни насправді вельми нагадують тунця принаймні довжиною і кольором черева.

У результаті вчені припустили, що нападаючи на туристичні вітрильні човни косатки насправді тренуються полювати на блакитного тунця. Відомо, що ловля блакитного тунця — нелегка справа, оскільки ця вельми м’язиста риба може рухатися у воді зі швидкістю близько 45 км/год, а розганяється швидше за Porsche. Щоб зловити таку здобич, необхідна спритність і тренування, а люди на човнах, ймовірно, ідеально підійшли під опис “приманки”.

Учені зазначають, що тварини готуються до тієї чи іншої ситуації за допомогою гри. Усі ці стрибки, хапання і перекочування — по суті, є спробами напрацювати навички полювання. У результаті вчені дійшли висновку, що взаємодія косаток із суднами, можливо, зовсім не є відповіддю на травматичний досвід однієї косатки, а всього лише — проявом грайливої поведінки. Тобто, така поведінка — не що інше, як усталена риса високоінтелектуальних ссавців.

По суті, така гра дає їм можливість розвивати й вдосконалювати когнітивні та фізичні навички. Наприклад, якби косатки з якоїсь причини не навчилися б полювати, це позначилося б на всьому їхньому дорослому житті — щонайменше, вони навряд чи змогли б поласувати блакитним тунцем. Оскільки полювання на нього охоплює спільну роботу в зграї, вимотування тунця і навіть ловлю його на промислах і ярусах.

Автори дослідження зазначають, що під час взаємодії із суднами було помічено, що косатки виконують різні дії, зокрема:

  • гребки;
  • рух тілом;
  • укуси різної інтенсивності.

Така поведінка може потенційно слугувати вправою для косаток, де судна діють як стимули для гри, заохочуючи кооперативні методи, готуючись до переслідування і сприяючи поліпшенню рухових навичок, в кінцевому підсумку імітуючи методи полювання.

Утім, автори згодні, що їхня теорія лише одна з безлічі, а тому будуть потрібні додаткові дослідження, щоб дізнатися точні причини нападів косаток на вітрильні човни.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

50 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

51 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

53 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

55 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

57 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

58 хв. ago