На землю чекає подвійний метеоритний дощ: коли можна насолодитися унікальним видовищем

Два метеорні потоки — Південні дельта-Акваріди та Альфа-Капрікорніди — мають досягти піку приблизно в один і той же час у вівторок увечері. І один з них відомий своїми вражаюче яскравими “зірками, що падають”.

Нік Московіц, планетарний астроном з обсерваторії Лоуелла в Аризоні, розповів Business Insider, що найкращий час для спостереження за метеоритним дощем між 2 і 4 годинами ранку за місцевим часом.

Жителі Південної півкулі побачать більш захопливе видовище, однак у Північній півкулі все одно зможуть спостерігати за подвійним метеоритним дощем, якщо знатимуть, куди дивитися.

Де можна побачити подвійний метеоритний дощ у Північній півкулі

Якщо ви знаходитесь в Північній півкулі, астроном рекомендує знайти місце з гарним оглядом південного горизонту і якнайдалі від джерел штучного світла. Подвійний метеоритний дощ прийде з півдня, а “зірки, що падають” летітимуть від горизонту на захід, схід і північ.

Щоб побачити метеоритний дощ, телескоп чи бінокль не знадобляться. Метеори рухаються так швидко, що найкращий спосіб побачити якнайбільше – дивитися неозброєним оком. Однак спостерігачам доведеться запастися часом та терпінням.

“Люди виходять, дивляться і розчаровуються за п’ять хвилин, а потім заходять. Але очам потрібно 15 хвилин, щоб звикнути до темряви. Тому потрібно знайти місце, влаштуватись зручніше і просто почекати”, – порадив Московиць.

Чому подвійний метеоритний дощ унікальний

Самі по собі метеорні потоки Південні дельта-Акваріди та Альфа-Капрікорніди менш видовищні, ніж більші потоки, такі як Персеїди, пік яких припадає на середину серпня. Але одночасний пік двох потоків дає більше шансів побачити два зовсім різні типи метеорів в ту саму ніч.

Під час піку Південних дельта-Акваріди можна побачити близько 25 метеоритів на годину, а з потоку Альфа-Капрікорніди щогодини на Землю падає до п’яти “зірок”.

За словами Московиця, видовищнішим буде потік Капрікорніди. Його метеорити часто бувають дуже яскравими. Два метеорні потоки традиційно досягають піку в кінці липня кожного року, але їх піки зазвичай не збігаються в ту саму ніч. Цей рік є винятком.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

56 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

58 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

59 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago