Частина планети матиме складнощі з виживанням. Кліматолог пояснив наслідки глобальної спеки

Частина планети Земля через аномальну спеку матиме складнощі з виживанням, хоча температурного апокаліпсису очікувати не варто, земляни не загинуть. Про це повідомив  кандидат географічних наук Денис Пішняк, який очолює відділ фізики атмосфери та геокосмосу в Національному науковому антарктичному центрі. 

За його словами, це може датися взнаки посиленням демографічних проблем і можливим переміщенням народів з одних регіонів до інших.

На думку кліматолога, Україна має джерелом доходу сільське господарство, і його розвиток якраз і перебуває рід загрозою. Бо для України збільшення температури повітря означає ризик посилення посухи, що тягне за собою проблеми з чистою питною водою, та й загалом проблеми з водою в широкому розумінні.

«Щоб її вирішити, в Україні вже зараз починають інтенсивно використовувати підземні води для зрошення. Роблять свердловини з усіма супутніми наслідками – пересиханням річок, озер та криниць», – пояснює Денис Пішняк.

За останні 30 років середня річна температура в Україні вже зросла на 1,2°С. Період від кінця ХХ століття і до сьогодні є найтеплішим за всю історію погодних спостережень в Україні, починаючи з 1890-х років. Швидкість зміни середньої, а також максимальної та мінімальної температур у 1961 – 2013 роках склала 0,3°С кожні десять років.

Середня за рік приземна температура повітря у базовий та сучасний періоди

Кліматолог також прокоментував новину 2021 року, коли медіа повідомляли, що температура повітря у Кувейті сягнула 73 градусів і у містах плавилися світлофори. На думку Пішняка, на сонці така температура цілком може бути. Але щодо світлофорів, то тут, на думку експерта, є трохи маніпуляцій. «Скоріше за все, йшлося про неякісний пластик, який не витримав спеки», – зазначив Денис Пішняк.

Нагадаємо, минулий 2023 рік був найспекотнішим роком, який коли-небудь «випадав на долю мешканців Землі», проте це тільки «квіточки». Найгірше нас чекає попереду. Джефф Ґуделл, дослідник зміни клімату та науковий співробітник Атлантичної ради у своїй новій книзі «Палюче тепло вб’є нас найперше» (The Heat Will Kill You First) наводить невтішний сценарій кліматичних змін, до яких матиме звикнути людство. Про це пише «Бабель».

Ольга Степанова

Recent Posts

У британських поїздах заборонили додатки для знайомств

Один із найбільших залізничних операторів Великої Британії Northern вирішив обмежити можливість своїм пасажирам користуватися в…

7 хв. ago

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

8 хв. ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

32 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

41 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

48 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

53 хв. ago