Частина планети матиме складнощі з виживанням. Кліматолог пояснив наслідки глобальної спеки

Частина планети Земля через аномальну спеку матиме складнощі з виживанням, хоча температурного апокаліпсису очікувати не варто, земляни не загинуть. Про це повідомив  кандидат географічних наук Денис Пішняк, який очолює відділ фізики атмосфери та геокосмосу в Національному науковому антарктичному центрі. 

За його словами, це може датися взнаки посиленням демографічних проблем і можливим переміщенням народів з одних регіонів до інших.

На думку кліматолога, Україна має джерелом доходу сільське господарство, і його розвиток якраз і перебуває рід загрозою. Бо для України збільшення температури повітря означає ризик посилення посухи, що тягне за собою проблеми з чистою питною водою, та й загалом проблеми з водою в широкому розумінні.

«Щоб її вирішити, в Україні вже зараз починають інтенсивно використовувати підземні води для зрошення. Роблять свердловини з усіма супутніми наслідками – пересиханням річок, озер та криниць», – пояснює Денис Пішняк.

За останні 30 років середня річна температура в Україні вже зросла на 1,2°С. Період від кінця ХХ століття і до сьогодні є найтеплішим за всю історію погодних спостережень в Україні, починаючи з 1890-х років. Швидкість зміни середньої, а також максимальної та мінімальної температур у 1961 – 2013 роках склала 0,3°С кожні десять років.

Середня за рік приземна температура повітря у базовий та сучасний періоди

Кліматолог також прокоментував новину 2021 року, коли медіа повідомляли, що температура повітря у Кувейті сягнула 73 градусів і у містах плавилися світлофори. На думку Пішняка, на сонці така температура цілком може бути. Але щодо світлофорів, то тут, на думку експерта, є трохи маніпуляцій. «Скоріше за все, йшлося про неякісний пластик, який не витримав спеки», – зазначив Денис Пішняк.

Нагадаємо, минулий 2023 рік був найспекотнішим роком, який коли-небудь «випадав на долю мешканців Землі», проте це тільки «квіточки». Найгірше нас чекає попереду. Джефф Ґуделл, дослідник зміни клімату та науковий співробітник Атлантичної ради у своїй новій книзі «Палюче тепло вб’є нас найперше» (The Heat Will Kill You First) наводить невтішний сценарій кліматичних змін, до яких матиме звикнути людство. Про це пише «Бабель».

Ольга Степанова

Recent Posts

У Китаї виявили новий вірус, який вражає мозок

Вчені виявили в Китаї новий вірус, що передається кліщами, який може заражати людей. У деяких випадках він…

6 хв. ago

“Повинні рости у ненависті”: український політик закликав заборонити дітям виїзд із країни

Виїзд за кордон українських дітей треба заборонити. Вони не повинні чути польську чи німецьку мови,…

26 хв. ago

Україна посіла сьоме місце в медальному заліку Паралімпіади-2024

У неділю, 8 вересня, збірна України завершила виступи на Паралімпійських іграх-2024 в Парижі. За 11 змагальних днів у столиці Франції наші паралімпійці завоювали 82 медалі: 22 золоті, 28 срібних та…

38 хв. ago

У Карпатах вдарили приморозки, температура опустилася нижче нуля

У горах Буковини вже вдарили приморозки: температура опустилася до мінус трьох градусів морозу. Світлини морозного…

47 хв. ago

Між Путіним та Лукашенком назріває конфлікт через російські дрони в Білорусі

Через розпорядження самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка збивати у повітряному просторі Білорусі безпілотники, чиї б…

56 хв. ago

Криптовласники “потрапили” до списку садистів та психопатів: результати дослідження

Дослідження, проведене вченими з Університетів Торонто та Майамі, дало досить несподівані результати: власники криптовалюти найчастіше…

1 годину ago