Україну заполонили загадкові істоти з гігантськими хоботами, схожі на колібрі. Фото

В останні роки в Україні побільшало цікавих мініатюрних створінь, які дуже швидко літають над квітучими садами та зовні схожі на екзотичну пташку – колібрі. Проте за словами науковців, колібрі живуть в Америці, а в Європі їх немає.

Цю тропічну малесеньку пташечку в наших краях імітує язикан звичайний – метелик з родини бражникових. Як і колібрі, він вміє зависати над квіткою, збираючи її нектар, а також здатний розвивати швидкістю до 80 км/год, зазначають біологи з Ківерцівського національного природного парку.

“Цей метелик з родини бражникових завдяки своїм особливостям і поведінці заслужив в народі назву “українського колібрі”. І дійсно, схожість вражає!” – наголосили на своїй сторінці у мережі Facebook експерти з “Цуманської пущі”.

Хоча язикан звичайний і не є колібрі, він, без сумніву, заслуговує на увагу, адже має чимало унікальних здібностей. Першою з яких є його здатність добувати їжу завдяки надзвичайно довгому хоботкові, який нагадує язик. Від цієї зовнішньої особливості комаха й отримала свою назву.

Цікаво, що хоботок “українського колібрі” може бути довшим за його тіло і дозволяє діставати нектар з найглибших частин квіток, кажуть експерти.

Ще цей метелик має дуже хороший зір і здатний розрізняти кольори, що допомагає йому знаходити квіти з найбільшою концентрацією нектару.

Надздібністю язикана є його швидкість і маневреність. Цей шустрик літає зі швидкістю від 60 до 80 км/год. Це дозволяє йому миттєво переміщатися між квітами та уникати хижаків.

Як і колібрі, цей метелик дуже швидко махає крилами та здатен зависати у повітрі над квітами. Ця його здатність просто заворожує.

За розміром і забарвленням язикан звичайний також нагадує екзотичну пташку, кажуть науковці. Передні крила в нього коричневі, з чорними хвилястими лініями поперек. А задні – помаранчеві з чорним краєм. Черевце метелика досить широке, з віялоподібним хвостом та щетинками на кінці. Розмах крил становить 38-50 мм, а довжина тіла – 20-30 мм. Цікаво, що за секунду “український колібрі” може зробити до 85 помахів своїми малесенькими крильцями.

Тож хоч цей метелик і не є колібрі, спостерігати за ним не менш цікаво, аніж за відомою мініатюрною пташечкою.

Романчук Микола

Recent Posts

Чому старші жінки вибирають молодих чоловіків: скільки тривають такі стосунки

Наразі все більше жінок 40+ хоче зустрічатися з молодшими чоловіками, насправді, у такого вибору безліч…

3 хв. ago

ЗСУ можуть відстояти Вугледар: аналітик BILD назвав умову

У ЗСУ все ще є можливість відстояти Вугледар, за умови, що вони втримають лінію постачання на…

6 хв. ago

Темрява до 18 годин: Україна зіткнеться з критичними випробуваннями

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила тривожний звіт про можливі наслідки російських…

7 хв. ago

Уперше за 28 років. Збірна України з футзалу вийшла до півфіналу ЧС-2024

Збірна України з футзалу розгромила національну команду Венесуели в матчі 1/4 фіналу чемпіонату світу-2024 з футзалу.…

11 хв. ago

Це знущання з людей: українцям уже вигадали оплату за використання труб – 1500 грн

Чимало українців стикаються з питанням: чи потрібно оплачувати опалення, якщо у квартирі не встановлені батареї або вони…

45 хв. ago

“Кріт” навів бомби: агент з Ірану допоміг убити лідера “Хезболли”

Іранський "подвійний агент", який проник у терористичне угруповання "Хезболла", допоміг ізраїльській армії встановити місцезнаходження лідера…

50 хв. ago