Від маленьких до найбільших: учені радять готуватися до цілого тижня магнітних бур

Цього тижня очікується серія геомагнітних бур, сила яких коливатиметься від G1 до G3, пише SpaceWeather.

Геомагнітні бурі класу G1 (слабкі) ймовірні 29 і 31 липня, які можуть зрости до G2 (помірні). 30 липня очікується сильна геомагнітна буря класу G3. За словами вчених, множинні викиди корональної маси Сонця, які відбулися з 27 до 28 липня, доберуться до Землі в період з 29 липня до 1 серпня, що й спричинить серію геомагнітних бур на Землі.

Згідно з отриманими даними, останніми днями сонячна активність була помірною, з кількома великими спалахами в південно-східному регіоні Сонця. Інший спалах стався в найбільшій активній області зірки на південному заході.

На цей час на сонячному диску є 11 областей із сонячними плямами. У південно-західному квадранті розташована найбільша і найскладніша область.

Водночас скупчення сонячних плям, які просуваються через південно-східний квадрант Сонця, продовжує зростати в розмірах. Там найчастіше виникають заплутані магнітні петлі, які ще більше дестабілізують регіон.

У південно-західному регіоні з темними плямами активність значно зросла.

Корональний викид маси, який відповідальний за геомагнітні бурі на Землі, стався в плямі M9.9. Учені вважають, що він також збігся з викидами маси інших районах темних плям на Сонці. Тому цього тижня Земля перебуватиме під впливом кількох геомагнітних бур різної інтенсивності.

Експерти нагадують, що магнітні бурі — це періоди швидкої зміни магнітного, які можуть тривати від кількох годин до кількох днів.

Магнітні бурі мають дві основні причини. По-перше, іноді Сонце запускає в космос сильний сплеск сонячного вітру, який називається викидом корональної маси. Такий потужний пори сонячного вітру зовнішню частину магнітного поля Землі, яка зазнає складних коливань. Це створює супутні електричні струми в навколоземному космічному просторі, які, своєю чергою, створюють додаткові зміни магнітного поля — все це складає “магнітну бурю”.

Іноді магнітне поле Сонця безпосередньо пов’язане з полем Землі. Цей прямий магнітний зв’язок не є нормальним станом справ. Коли це відбувається, заряджені частинки, що рухаються вздовж ліній магнітного поля, можуть легко проникати в магнітосферу, генерувати струми і змушувати магнітне поле зазнавати змін.

Іноді Сонце випускає викид корональної маси в той час, коли лінії магнітного поля Землі і Сонця безпосередньо пов’язані. Коли відбуваються ці події, на Землі може статися дійсно потужна магнітна буря.

Ольга Степанова

Recent Posts

Нардеп Дмитрук розповів, як тікав з України “з портфельчиком”, бо боявся, що його ліквідують

Оголошений в розшук нардеп-втікач Артем Дмитрук розповів на каналі одеського юриста Тараса Никифорчука, як йому…

37 секунд ago

Сонячна енергія “під землею”: енергетики зробили найбільше відкриття в історії

Національна лабораторія Айдахо та Національна лабораторія відновлюваної енергії (США) мають намір запустити в штаті Айдахо…

2 хв. ago

Перший “мінус” в Україні може бути вже цього тижня, – синоптикиня Діденко

Найближчими днями в Україні збережеться тепла погода, однак у горах температура вже знижуватиметься до "нуля" та…

3 хв. ago

Кабмін пропонує почати розпродаж державних університетів та їх майна

Кабінет Міністрів пропонує можливість приватизації державних університетів і їхнього майна. Ці зміни закладені в законопроєкті…

4 хв. ago

Експерти назвали 10 популярних автомобілів, які не проїдуть без ламання навіть 160 тисяч км

Придбання автомобіля є серйозним фінансовим рішенням, особливо в умовах війни та постійного зростання цін. Надійність…

6 хв. ago

Українські біженці сплатили понад 205 мільйонів євро податків у Литві за два роки

З початку повномасштабної війни, яку розпочала Росія, українці, що переїхали до Литви, активно сприяють економічному розвитку…

8 хв. ago