На головному зображенні видно тонкі довгі нитки, які перекриваються у багатьох напрямках, створюючи невеликий килимок, повний волокон. Тільки уявіть, ці спагетті непомітні неозброєним оком, пише IFLScience. Ще одна шокуюча новина – їх не можна з’їсти.
Британські хіміки створили найтонші спагетті у світі, використовуючи звичайне борошно, рідину та електрично заряджений пристрій. Останній здатен створити нитку товщиною всього 372 нанометри в поперечнику – вужчу за довжину хвилі синього світла.
Борошно та рідку мурашину кислоту пряли за допомогою техніки, яка називається електроспінгуванням. Сиру макаронну суміш протягували через кінчик голки за допомогою електричного заряду, утворюючи спагетті, у 200 разів тонше за волос.
“Щоб зробити спагетті, ви просуваєте суміш води та борошна через металеві отвори. У нашому дослідженні ми робили те саме, за винятком того, що борошняну суміш пропускали через електричний заряд. Це буквально спагетті, але набагато менші”, – пояснили вчені.
Нанопаста була використана для створення килимка розміром 2 сантиметри в поперечнику. Цей шматочок добре видно, але його окремі волокна – ні. Нитки спагетті такі тонкі, що їх можна побачити лише за допомогою електронного мікроскопа. Це дає змогу назвати цю пасту найтоншою у світі. Роботу виконала Беатріс Бріттон, яка здобула ступінь магістра з хімії.
Ці макарони, на жаль, не можна приготувати, оскільки вони переваряться менш ніж за секунду, перш ніж ви зможете вийняти їх зі сковороди, кажуть дослідники. Однак команда не намагалася розробити нову форму пасти. Ці крохмальні нанонитки планують використовувати в медицині.
Нановолокна, виготовлені з крохмалю, мають потенціал для використання в пов’язках для ран, оскільки вони дуже пористі. Крім того, нановолокна досліджуються для використання в якості основи для відновлення тканини. Вони імітують позаклітинний матрикс – мережу білків та інших молекул, які клітини будують, щоб підтримувати себе, пояснили вчені.
“Крохмаль є багатообіцяючим матеріалом, він поширений і відновлюваний – це друге за величиною джерело біомаси на Землі після целюлози – і він піддається біологічному розкладанню, тобто може розщеплюватися в організмі”, – пояснили винахідники.
Вчені продемонстрували простий спосіб виготовлення нановолокон з борошна. Наступним кроком є дослідження властивостей цього продукту, зокрема, як швидко він розпадається, як він взаємодіє з клітинами, і чи можна масштабувати його виробництво.
Скраплений газ для авто в Україні продовжує дорожчати шаленими темпами. На кінець листопада 2024 року…
Вчені з Інституту хімії Макса Планка представили шокуючі результати нового дослідження, яке прогнозує загибель до…
Верховна Рада України прийняла новий законопроект, який кардинально змінює підхід до виконання покарань, включаючи штрафи та громадські…
Є тільки три причини, чому кремлівський диктатор Володимир Путін почав війну проти України, каже політолог…
Працівники ТЦК вчинили стрілянину під час силової мобілізації у Кривому Розі. Відео інциденту публікують місцеві…
Бувають неприємні ситуації, коли жуйка прилипає до одягу. Спроби просто відчистити її ні до чого…