Вчені виростили біблійне дерево з таємничого насіння, якому тисяча років (фото)

Смола дерева, яке виросло з давнього насіння, що було знайдено в пустельній печері біля Єрусалиму, може бути джерелом лікувального бальзаму, про який згадується в Біблії. Про це йдеться у новому дослідженні, передає The Independent. 

У виданні нагадали, що дивне насіння знайшли в печері Юдейської пустелі в кінці 1980-х років. Воно датується періодом між 993 та 1202 роками нашої ери. Після багатьох років спроб виростити рослину дослідники дали саджанцю прізвисько “Шеба”. Завдяки аналізу ДНК вчені визначили, що дерево належить до унікального виду родини Commiphora, яка поширена в Африці, на Мадагаскарі та Аравійському півострові.

“Дослідники підозрювали, що дерево “Шеба” може бути кандидатом на отримання “Юдейського бальзаму” або “Бальзаму Юдеї”, який за біблійних часів вирощувався виключно в пустельному регіоні південного Леванту. Іудейський бальзам широко описаний в літературі елліністичного, римсько-візантійського та посткласичного періодів між 4 століттям до н.е. та 8 століттям н.е.”, – розповідають у матеріалі.

Також відомо, що смола дерева, яку в біблійних текстах називають “цорі”, високо цінувалася у стародавньому світі та експортувалася по всій Римській імперії. За даними попередніх досліджень, смолу використовували як парфуми, пахощі, ліки проти катаракти, а також для бальзамування та як антидот проти отрути. 

Дерево, яке виростили вчені / фото Communications Biology

Однак, попри свою цінність, юдейський бальзам, зник з регіону Леванту до 9 століття. 

Вже у новому дослідженні вчені виявили, що листя саджанця має біологічно активні сполуки з протизапальними властивостями.

“”Шеба”, невідомий вид Commiphora з унікальним генетичним відбитком, може представляти вимерлий таксон, що колись мешкав у цьому регіоні, чия смола “цорі”, згадана в біблійних текстах, була цінною, асоціювалася з цілющими властивостями, але не описувалася як ароматна”, – пояснили дослідники.

Однак саджанець досі не дав квітів та плодів. За словами науковців, середовище, в якому дерево зараз росте, може бути несприятливим для його цвітіння та розмноження. 

“Попри ці обмеження, проростання стародавнього насіння Commiphora з Юдейської пустелі вперше свідчить про його присутність в цьому регіоні близько 1 000 років тому і можливу ідентифікацію з місцевим деревом або чагарником, чия цінна смола “цорі” в Біблії асоціюється з використанням в медицині”, – підкреслили дослідники.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

У США закликали назвати Росію глобальною загрозою і забезпечити перемогу України, – The Hill

Гельсінкська комісія США наполягає на тому, щоб Штати відмовилися від статус-кво після закінчення Холодної війни у своїх…

6 хв. ago

Тотальне знищення чи виживання: що чекає Землю після еволюції Сонця

Астрономи відкрили дивовижну планетну систему, яка може дати змогу зазирнути в далеке майбутнє Землі. Це…

20 хв. ago

Зіпсуєте техніку і одяг: які речі категорично не можна класти до пральної машини

Є певні речі, які в жодному разі не можна прати в пральній машині. Запам'ятайте чотири…

31 хв. ago

Чоловік найняв шпигуна, щоб простежити за нареченою у відпустці з подругами: що він дізнався

Чоловік зізнався, що найняв приватного детектива, щоб шпигувати за своєю нареченою під час її відпустки…

41 хв. ago

Начальника Генштабу ЗСУ “давно не бачили”, а Сирський “ховається” на дачі, — Безугла

Народна депутатка, член комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Мар'яна Безугла заявила, що начальника…

50 хв. ago

У Московській області ліквідовано керівника центру безпілотників Міноборони РФ

У місті Коломна Московської області РФ 27 вересня було знищено полковника російської окупаційної армії Олексія…

1 годину ago