Вчені навчилися друкувати справжні сенсорні екрани на людській шкірі

Науковці з Кембридзького університету розробили метод створення адаптивних і екологічних сенсорів, які можна непомітно друкувати на різних біологічних поверхнях — шкірі, пелюстках квітів тощо.

Надихнувшись павутиною павуків, здатною пристосовуватися і прилипати до різних поверхонь, вчені інтегрували біоелектроніку у свої «павутиння», додаючи їм різні функціональні можливості, пише noworries.news.

Нитки, щонайменше в 50 разів тонші за людську волосину, настільки легкі, що їх можна друкувати просто на пухнасту голівку кульбаби, не руйнуючи її структуру. Під час друку на людській шкірі сенсори адаптуються до неї, оголюючи пори поту, і залишаються непомітними для носія. Тести на пальці людини показали, що такі сенсори можуть використовуватися для безперервного моніторингу стану організму.

Вчені вважають, що доповнення шкіри електронними сенсорами може кардинально змінити взаємодію з навколишнім світом. Наприклад, сенсори, надруковані прямо на шкірі, можуть використовуватися для безперервного моніторингу, покращенні якості відчуттів або підвищення реалістичності у віртуальній реальності.

Професорка Ян Ян Шері Хуан із Кембридзького департаменту інженерії, яка керувала дослідженням, зазначила: «Якщо потрібно точно виміряти щось на біологічній поверхні, наприклад, шкірі або аркуші, інтерфейс між пристроєм і поверхнею має вирішальне значення. Нам також потрібна біоелектроніка, яка повністю непомітна для користувача, щоб вона не заважала його взаємодії зі світом, і щоб вона була стійкою та маловитратною».

Дослідники вважають, що їхні пристрої можуть використовуватися в таких галузях, як моніторинг здоров’я, віртуальна реальність, точне сільське господарство і моніторинг навколишнього середовища. У майбутньому у прогресивну методику друку волокон можуть бути інтегровані інші матеріали для створення сенсорів.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Українці на межі: розкрито страшну статистику психічних розладів серед громадян

З початку повномасштабної війни психологічний стан українців досяг критичної точки. За словами Сергія Калінчука, керівника…

1 хв. ago

Учені створять найпотужніший генератор енергії на Землі: як і де він запрацює

У 2024 році почнуть роботу всі чотири реактори ядерного генератора "Барака" в Дубаї. Очікується, що…

5 хв. ago

Брат Кейт Міддлтон розповів, як вона змінилася після зустрічі з Вільямом

Брат Кейт Міддлтон у своїх нових мемуарах розповів про її стосунки з принцом Вільямом. Про…

7 хв. ago

У Росії почнуться проблеми зі снарядами на Курщині: Дикий про удар по складу в Торопці

Курське угруповування росіян повністю забезпечувалося боєприпасами зі складу у Торопці Тверської області, який напередодні уразили Сили оборони…

8 хв. ago

Що буде з мобільним зв’язком в Україні під час блекаутів: мобільні оператори розповіли

В Україні мобільним операторам доручили обладнати станції зв'язку так, щоб у користувачів було до 10…

10 хв. ago

Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф

Як зазначає адвокат Оксана Доготер, під час перевірок актуальності військових документів звертається увага не тільки…

11 хв. ago