Вчені навчилися друкувати справжні сенсорні екрани на людській шкірі

Науковці з Кембридзького університету розробили метод створення адаптивних і екологічних сенсорів, які можна непомітно друкувати на різних біологічних поверхнях — шкірі, пелюстках квітів тощо.

Надихнувшись павутиною павуків, здатною пристосовуватися і прилипати до різних поверхонь, вчені інтегрували біоелектроніку у свої «павутиння», додаючи їм різні функціональні можливості, пише noworries.news.

Нитки, щонайменше в 50 разів тонші за людську волосину, настільки легкі, що їх можна друкувати просто на пухнасту голівку кульбаби, не руйнуючи її структуру. Під час друку на людській шкірі сенсори адаптуються до неї, оголюючи пори поту, і залишаються непомітними для носія. Тести на пальці людини показали, що такі сенсори можуть використовуватися для безперервного моніторингу стану організму.

Вчені вважають, що доповнення шкіри електронними сенсорами може кардинально змінити взаємодію з навколишнім світом. Наприклад, сенсори, надруковані прямо на шкірі, можуть використовуватися для безперервного моніторингу, покращенні якості відчуттів або підвищення реалістичності у віртуальній реальності.

Професорка Ян Ян Шері Хуан із Кембридзького департаменту інженерії, яка керувала дослідженням, зазначила: «Якщо потрібно точно виміряти щось на біологічній поверхні, наприклад, шкірі або аркуші, інтерфейс між пристроєм і поверхнею має вирішальне значення. Нам також потрібна біоелектроніка, яка повністю непомітна для користувача, щоб вона не заважала його взаємодії зі світом, і щоб вона була стійкою та маловитратною».

Дослідники вважають, що їхні пристрої можуть використовуватися в таких галузях, як моніторинг здоров’я, віртуальна реальність, точне сільське господарство і моніторинг навколишнього середовища. У майбутньому у прогресивну методику друку волокон можуть бути інтегровані інші матеріали для створення сенсорів.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

34 секунди ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

6 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

12 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

23 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

24 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

28 хв. ago