В Антарктиці діючий вулкан “плюється” золотом

Гора Еребус, що височіє серед льодової пустелі Антарктиди, робить чудесаВулкан славиться тим, що кидає в повітря хмари газу, наповнені приблизно 80 грамами кристалізованого золота щодня. Цей вулкан, один із 138 активних на континенті, немов скарбниця, видає золоті викиди на суму, що сягає 6 тисяч доларів на день, за оцінками експертів. Але дістатися туди дуже складно.

Як повідомляє видання New York Post, Еребус – це не тільки розпалені потоки лави, а й масштабні викиди газів та пари, а часом і кам’яних порід. Ці вражаючі стромболіанські виверження, що супроводжуються видовищними ефектами, відбуваються з неймовірною регулярністю.

Навіть на відстані 621 милю від самого південного лавового виверження на планеті можна зафіксувати присутність дорогоцінного металу в повітрі. Вершина Еребуса, що знаходиться на висоті понад 12 000 футів над рівнем моря, постійно стає джерелом здивування та захоплення для багатьох.

Еребус. Фото з інтернету

Окрім золота, виверження Єребуса наповнюють атмосферу різними матеріалами, включаючи гази та пари, які активно виходять на поверхню ще з 1972 року. Дослідники зазначають, що цей вулкан має у своєму кратері навіть “лавове озеро”, яке утворилося через розплавлений матеріал на його вершині.

Учені підкреслюють, що це дійсно рідкісне явище, оскільки для того, щоб поверхню не затягувало льодом, потрібні особливі умови.

Ольга Степанова

Recent Posts

Частину маршруту покрив лід: турист з Дніпра зірвався з Говерли

У Карпатах за вихідні врятували двох туристів. Деталями 13 травня поділилась пресслужба Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській…

6 хв. ago

Росія намагалася вчинити в Києві 9 травня серію терактів: агентів ГРУ затримали

Служба безпеки України затримала агентурно-бойову групу російського ГРУ, яка планувала серію терактів у Києві до 9 травня.…

14 хв. ago

Таких давно не було: ЗСУ збили дуже дорогий російський гелікоптер

Збройні сили України приземлили черговий російський бойовий гелікоптер. Це дуже сучасна та дорога машина. Про…

26 хв. ago

Схоже на вибух мозку: деяким людям, на жаль, не можна займатися сексом

Причиною сильних головних болів і навіть судинних катастроф може стати як неприємна погода, так і одне…

35 хв. ago

Відомого голлівудського актора побили в центрі Нью-Йорка

66-річний американський актор Стів Бушемі зазнав нападу невідомого, коли прогулювався Третьою авеню біля 27-ї Східної…

46 хв. ago

Чи допоможуть штрафи пришвидшити мобілізацію: нардеп назвав головну проблему

Штрафи за ухилення від мобілізації покращать ситуацію, але стимулювати чоловіків йти на службу до війська…

54 хв. ago