Найбільший птах на Землі має найбільші очі серед усіх наземних тварин (фото)

Хоча страуси вважаються дивними птахами, проте вони мають кілька рекордних особливостей. По-перше, страуси є найбільшими птахами на Землі: вони можуть мати висоту до 2,8 метра. По-друге, це найшвидший нелітаючий птах на нашій планеті. І по-третє, страуси мають найбільші очі серед усіх наземних тварин. Ці очі майже порівнянні за розміром із маленьким мозком птаха, пише IFLScience.

Діаметр очей у страусів становить приблизно 5 см. При цьому конструкція очей дозволяє мати дуже великий огляд. Що стосується мозку страусів, то він також маленький: його довжина становить приблизно 5,9 см, а ширина — 4,2 см. Учені вважають, що страуси еволюціонували таким чином, що їм не потрібен великий мозок, але потрібні великі очі для виживання. Зазвичай за допомогою цих органів зору птах може запросто побачити небезпеку заздалегідь.

Дослідження, присвячені аналізу структури очей страуса, показали, що ці органи зору є збільшеною версією очей інших птахів, таких як шпак і сова. Але очі цих видів птахів мають різну форму. Вчені вважають, що це пов’язано з тим, що птахи мають різну вагу.

Загальна форма ока сови могла виникнути в результаті еволюції великого ока, яке мало поміститися в маленькому черепі, і при цьому очі мали бути легкими, щоб птахи могли літати. Але страуси не мають таких проблем із вагою, адже вони є нелітаючими птахами. Тому вони мають масивні очі та величезний розмір. Це дає свої переваги при огляді.

Діаметр очей у страусів становить приблизно 5 см. При цьому конструкція очей дає змогу мати дуже великий огляд Фото: IFLScience

У страусів є монокулярний зір, тобто зір кожного ока окремо, і він простягається приблизно до 155 градусів, що допомагає їм сканувати місцевість на предмет потенційної небезпеки для життя.

Хоча очі страусів також мають і сліпі зони: над головою та за нею. Але очі розташовані таким чином, щоб їх не пошкодило яскраве тропічне сонце. У страусів також є бінокулярний зір, який має найважливіше значення під час пошуку їжі. Це поле зору простягається по вертикалі на 80 градусів і досягає ширини приблизно 20 градусів, що допомагає птахам добувати їжу на землі. Страуси в основному травоїдні птахи, а тому їм потрібно мати можливість концентруватися на дрібних об’єктах, таких як листя, насіння і квіти.

Іноді страуси також харчуються дрібними комахами та хребетними тваринами, і це поле зору дає змогу птахам концентруватися на здобичі, яка рухається.

Ольга Степанова

Recent Posts

Заміна для Шойгу: що відомо про Білоусова, який очолить Міноборони РФ, та чого від нього очікувати

Російський диктатор Володимир Путін у неділю, 12 травня, почав проводити кадрові ротації у військово-політичному керівництві…

3 години ago

Те, що ви побачите першим, багато розповість про ваш характер — візуальний тест

Пройдіть цей новий тест, щоби дізнатися дещо цікаве про себе. Те, що ви побачите першим, багато…

3 години ago

Європу повністю влаштовує перебування там українських біженців

Європу "цілком влаштовує" перебування українських біженців, і вона не буде висилати їх додому. Таку думку…

3 години ago

Штрафи від 850 до 5100 грн.: нардепи готують для батьків нове покарання

Виховання дітей - це складний та відповідальний процес, що передбачає не лише навчання моральних цінностей…

3 години ago

Україну накриють заморозки та сильні дощі: якою буде погода в перший день нового тижня

Погода в Україні 13 травня буде місцями дощовою та прохолодною. А в деяких містах можливі…

3 години ago

Тільки на 20 років молодша: у колишнього чоловіка Гвен Стефані роман із копією колишньої дружини

У фронтмена гурту Bush Гевіна Россдейла явно є дуже певний типаж: музикант розлучився з Гвен Стефані у…

3 години ago