Неандертальці мали генетичну недугу, від якої люди страждають досі — дослідження

Дослідження решток дитини-неандертальця виявило ознаки наявності у неї синдрому Дауна. Це найдавніше свідчення про поширення цього генетичного захворювання, від якого люди страждають досі.

Як повідомляє The Guardian, науковці досліджували рештки, знайдені ще 1989 року в іспанській провінції Валенсія, де неандертальці жили у період від 273 до 146 тисяч років тому.

У рештках черепу 6-річної дитини-неандертальця, яку науковці назвали Тіною, були виявлені аномалії в півколових каналах – трьох маленьких трубках, які регулюють рівновагу і положення голови. Також Тіна мала зменшений розмір завитка – частини внутрішнього вуха, яка відповідає за слух.

Провідна авторка дослідження Мерседес Конде-Вальверде звернула увагу на те, що патологія, на яку страждала ця дитина, мала своїми наслідками повну глухоту, сильні напади запаморочення і нездатність тримати рівновагу.

“З огляду на ці симптоми, дуже малоймовірно, що мати самостійно могла б забезпечити весь необхідний догляд, не забуваючи водночас про свої власні потреби. Тому, щоб Тіна прожила щонайменше шість років, група повинна була постійно допомагати її матері”, – зазначила вона.

Таким чином науковці дійшли висновку, що піклування про хворих та поранених було притаманним цьому виду людей у вигляді справжнього альтруїзму, коли піклувальники не сподіваються на отримання такої допомоги взамін.

Мерседес Конде-Вальверде також зазначила, що попри розумову відсталість Тіна прожила незвично довго.

“Відкриття Тіни є найдавнішим відомим випадком синдрому Дауна і демонструє, що відмінності, які спостерігаються між сучасними людьми, були вже в доісторичні часи”, – додала дослідниця.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вчені розгадали секрет привабливості картини “Дівчина з перловою сережкою”

Вчені виміряли реакцію мозку під час перегляду картини "Дівчина з перловою сережкою" Яна Вермера та…

25 секунд ago

Україна перейшла до стратегії повільного відступу, – NYT

В умовах значної чисельної переваги ворога Україна змушена вдаватися до тактики повільного відступу із запеклими боями,…

3 хв. ago

Світло знову продають по 2,64 грн за кВт, але не для всіх: кому пощастило

З 1 жовтня тариф на електроенергію знизиться з 4,32 до 2,64 грн за 1 кВт*год.…

9 хв. ago

Іран, очікуючи на відповідь від Ізраїлю, відвів свої нафтотанкери

Іранські нафтоплави вийшли в міжнародні води через можливий удар Ізраїля по найбільшому нафтовому терміналу Ірану. Влада…

25 хв. ago

На Заході та в Україні ухвалили рішення про переговори з РФ: ЗМІ дізналися деталі

Офіційні особи на Заході та в Україні дійшли згоди щодо рішення, що основою для переговорів…

28 хв. ago

Варто звернутися до лікаря: вчені назвали ще одну причину поганого сну

Лікар-натуропат, докторка Беккі, нещодавно поділилася своїми спостереженнями в соціальних мережах, припустивши, що низький рівень кортизолу…

46 хв. ago