Дослідник пояснив, чому деякі люди відчувають щастя перед смертю

Дослідник паліативної допомоги наголосив, що смерть може допомогти цінувати життя. Тому деякі люди відчувають щастя перед кончиною.

Саймон Боас написав відверту розповідь про життя з раком, перш ніж померти у віці 47 років. “Мій біль під контролем, і я страшенно щасливий — це звучить дивно, але я такий щасливий, як ніколи в житті”, – сказав перед смертю хворий чоловік, пише LiveScience.

В інтерв’ю BBC Саймон Боас поділився деякими ідеями, які допомогли собі прийняти смерть. Він згадав про важливість насолоджуватися життям і віддавати перевагу значущим переживанням, припускаючи, що визнання смерті може посилити нашу вдячність за життя.

Попри біль і труднощі, Боас виглядав життєрадісним, сподіваючись, що його ставлення до смерті підтримає дружину та батьків у важкі часи. Одні з останніх слів Боаса повторюють слова римського філософа Сенеки, який радив: “Відчуття довгого життя це залежить не від наших років і не від наших днів, а від нашого розуму”.

У двох недавніх дослідженнях в людей, які наближалися до смерті, запитували, що для них є щастя. Спільними темами в обох дослідженнях були соціальні зв’язки, насолода простими речами, такими як перебування на природі, позитивне мислення та загальне зміщення фокусу від пошуку задоволення до пошуку сенсу в міру прогресування хвороби.

Науковий співробітник Інституту паліативної допомоги Лундського університету Маттіас Транберг наголосив, що його досвід у роботі зі смертельно хворими пацієнтами свідчить про те, що “можливо відчувати щастя разом із сумом та іншими, здавалося б, суперечливими емоціями”.

“Протягом дня пацієнти можуть відчувати вдячність, докори сумління, тугу, гнів, провину та полегшення – іноді все одночасно. Проте зіткнення з межами існування може додати перспективу та допомогти людині цінувати життя більше, ніж будь-коли”, – підсумував клінічний психолог і дослідник Маттіас Транберг.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Перехід на зимовий час: не забудьте перевести стрілки цієї ночі та знайте про важливі нюанси

Ось так непомітно українці підкралися до останніх вихідних жовтня, а це означає, що вже цієї…

6 хв. ago

Націлилися на премію Дарвіна: відео, як росіяни заряджають ракети, гамселячи по них кувалдою

Росіяни продовжують демонструвати свої "нанотехнології". Як виявилося, вони заряджають ракети, луплячи по них кувалдою. Відповідним…

15 хв. ago

Китай проник у телефони Дональда Трампа і людей Камали Гарріс, – NYT

Уже незабаром стане відомо, хто саме очолюватиме США найближчі чотири роки. На тлі передвиборчої метушні…

23 хв. ago

Приватбанк оновив правила зняття готівки: тепер без додаткових комісій

Українці, які через війну вимушено переїхали до інших країн, тепер можуть з легкістю отримувати готівку…

34 хв. ago

Такої ганьби ТЦК ще не було: в Одесі натовп вигнав військкомів із ринку

В Одесі на ринку «Сьомий кілометр» вранці 26 жовтня вибухнув гучний інцидент з ТЦК, який уже…

43 хв. ago

Мінус два за один день: у росіян стався “вертольотопад” (фото)

Росія продовжує втрачати свою авіацію з ритмом, що нагадує невдале авіашоу. Цього разу одразу два…

44 хв. ago