Тайфуни по всьому світу стануть ще сильнішими: вчені попереджають про небезпеку

За словами вчених, зміна клімату призводить і до зміни характеру опадів по всьому світу. Зокрема, тайфуни та інші тропічні шторми на планеті можуть стати ще сильнішими, пише Reuters.

Цього тижня Тайвань, Філіппіни, а потім і Китай зазнали ударів найпотужнішого цього року тайфуну. Школи, підприємства та фінансові ринки довелося закрити, оскільки швидкість вітру сягала 227 км/год. На східному узбережжі Китаю сотні тисяч людей довелося евакуювати.

На думку вчених, посилення тропічних штормів є частиною ширшого феномена екстремальних погодних умов, спричинених підвищенням температури.

Дослідники під керівництвом Чжана Венься з Китайської академії наук вивчили історичні метеорологічні дані і виявили, що приблизно на 75% території земної кулі спостерігається зростання “мінливості опадів” або сильніші коливання між вологою і сухою погодою.

Через потепління наша атмосфера здатна утримувати більше вологи, що спричиняє сильніші коливання кількості опадів.

“У більшості місць, зокрема і в Австралії, збільшилася мінливість. Це означає більш дощові періоди і більш сухі посушливі періоди”, – пояснив учений із Центру вивчення зміни клімату при Університеті Нового Південного Уельсу Стівен Шервуд. “У міру глобального потепління ця тенденція посилюватиметься, підвищуючи ймовірність посух і/або повеней2, – додав учений.

Учені вважають, що зміна клімату також змінює поведінку тропічних штормів, роблячи їх менш частими, але більш потужними.

“Я вважаю, що підвищення вмісту водяної пари в атмосфері є кінцевою причиною всіх цих тенденцій до більш екстремальних гідрологічних явищ”, – сказав Шервуд агентству Reuters.

Так, кількість тайфунів у північно-західній частині Тихого океану і Південно-Китайському морі значно скоротилася з 1990-х років, але вони стали сильнішими.

Тайвань у своїй доповіді про зміну клімату також заявив, що зміна клімату призведе до скорочення загальної кількості тайфунів у регіоні, але водночас зробить кожен із них інтенсивнішим.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

45 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

47 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

48 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

59 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago