Уперше у світі вдалося оживити мертвий мозок, через цілу годину

Китайські вчені відновили активність у мозку свиней майже через годину після припинення в них кровообігу. В деяких випадках після цього функціональність підтримувалася годинами завдяки несподіваним відкриттям дослідників, повідомляє ScienceAlert.

Це досягнення є величезним кроком вперед у розробці способів відновлення функції мозку після раптової зупинки серця пацієнта. Воно свідчить про те, що лікарі можуть розширити коротке вікно для успішної реанімації пацієнтів після зупинки серця. Хитрість, на яку пішли медики полягала ось у чому: вони включили неушкоджену печінку пацієнта до системи життєзабезпечення, яка використовується для відновлення роботи мозку. 

Раптова зупинка серця викликає масу проблем в організмі через швидке припинення кровотоку. Подальше зниження кровообігу в частинах тіла називається ішемією, і коли воно відбувається в мозку, воно може спричинити серйозні, непоправні пошкодження протягом декількох хвилин. Ось чому вікно реанімації для зупинки серця таке коротке. Відомо, що багатоорганна ішемія відіграє певну роль у здатності мозку відновлюватися після зупинки серця.

Довідка. Ішемія – це стан, що характеризується недостатнім припливом крові в якийсь орган.

Останніми роками вчені використовували моделі свиней для тестування методів лікування травм головного мозку. Команда китайських вчених звернулася до тварини, щоб спробувати зрозуміти роль печінки у відновленні мозку після ішемії внаслідок зупинки серця. Так, вченим вдалося оживити мозок свині майже через годину після її смерті.

Використовуючи 17 тибетських міні-свиней, вирощених у лабораторії, команда порівняла включення печінки у втрату кровообігу. В одній серії експериментів дві групи свиней піддавали ішемії мозку протягом 30 хвилин. При цьому частина свиней пережила ішемію печінки, а інші свині – ні. Ті тварини, печінка яких отримувала кров, мала й мозок у кращому стані. 

Наступний етап дослідження включав спробу додати непошкоджену печінку в систему життєзабезпечення для  відродження мозку, що був повністю вилучений з евтаназованої свині. Це навряд чи буде сценарій, який використовується для лікування людей, але він допомагає вченим зрозуміти вікна, в яких реанімація може бути життєздатною.

Спочатку мозок підключили до систем життєзабезпечення через 10 хвилин. Електрична активність у мозку з’явилася протягом півгодини, а потім з часом знизилася. Команда також експериментувала з різними затримками, підключаючи мозок до системи, що підтримується печінкою, з інтервалами в 30 хвилин, 50 хвилин, 60 хвилин і навіть 240 хвилин. Найдовший інтервал, який показав найбільшу перспективу, становив 50 хвилин після того, як його позбавили крові.

Мозок повністю відновив електричну активність і підтримувався в такому стані протягом шести годин, поки експеримент не припинили. Ці результати, за словами дослідників, свідчать про те, що печінка відіграє важливу роль у розвитку ураженого головного мозку після зупинки серця. 

Ткаченко Валентина

Recent Posts

У Києві затримали помічника голови Подільського ТЦК: що він скоїв

У Києві помічника голови Подільського ТЦК затримали на хабарі. Він запропонував чоловікові уникнути штрафів за порушення правил військового…

2 хв. ago

Злякалися навіть птахи. Киргизстан вирішив змінити гімн

Влада Киргизстану вирішила змінити державний гімн, заявив речник парламенту країни Нурланбек Шакієв під час заходу з…

11 хв. ago

Ось як шахраї можуть скористатися вашим профілем у соціальних мережах

Соціальні мережі — головна мішень для численних шахраїв. Але розуміючи їхню тактику, ви можете захистити…

19 хв. ago

У вишуканій сорочці: Чарльз III та Камілла влаштували королівську вечерю на острові Самоа

Король Чарльз III та королева Камілла перебувають у великому турі Австралією та Тихоокеанським регіоном. Їхньою…

28 хв. ago

У ТЦК та МСЕК знайшли списки: усіх, хто відмазався, тепер розкрутять на повну, чого чекати

Відповідальність за ймовірний корупційний злочин голови медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), депутатки Хмельницької обласної ради Тетяни…

37 хв. ago

Під час ворожої атаки в Києві ударний дрон влучив у багатоповерхівку: що відомо (відео)

Увечері в п'ятницю, 25 жовтня, під час ворожої атаки ударних дронів у Києві пролунали вибухи.…

40 хв. ago