Уперше у світі вдалося оживити мертвий мозок, через цілу годину

Китайські вчені відновили активність у мозку свиней майже через годину після припинення в них кровообігу. В деяких випадках після цього функціональність підтримувалася годинами завдяки несподіваним відкриттям дослідників, повідомляє ScienceAlert.

Це досягнення є величезним кроком вперед у розробці способів відновлення функції мозку після раптової зупинки серця пацієнта. Воно свідчить про те, що лікарі можуть розширити коротке вікно для успішної реанімації пацієнтів після зупинки серця. Хитрість, на яку пішли медики полягала ось у чому: вони включили неушкоджену печінку пацієнта до системи життєзабезпечення, яка використовується для відновлення роботи мозку. 

Раптова зупинка серця викликає масу проблем в організмі через швидке припинення кровотоку. Подальше зниження кровообігу в частинах тіла називається ішемією, і коли воно відбувається в мозку, воно може спричинити серйозні, непоправні пошкодження протягом декількох хвилин. Ось чому вікно реанімації для зупинки серця таке коротке. Відомо, що багатоорганна ішемія відіграє певну роль у здатності мозку відновлюватися після зупинки серця.

Довідка. Ішемія – це стан, що характеризується недостатнім припливом крові в якийсь орган.

Останніми роками вчені використовували моделі свиней для тестування методів лікування травм головного мозку. Команда китайських вчених звернулася до тварини, щоб спробувати зрозуміти роль печінки у відновленні мозку після ішемії внаслідок зупинки серця. Так, вченим вдалося оживити мозок свині майже через годину після її смерті.

Використовуючи 17 тибетських міні-свиней, вирощених у лабораторії, команда порівняла включення печінки у втрату кровообігу. В одній серії експериментів дві групи свиней піддавали ішемії мозку протягом 30 хвилин. При цьому частина свиней пережила ішемію печінки, а інші свині – ні. Ті тварини, печінка яких отримувала кров, мала й мозок у кращому стані. 

Наступний етап дослідження включав спробу додати непошкоджену печінку в систему життєзабезпечення для  відродження мозку, що був повністю вилучений з евтаназованої свині. Це навряд чи буде сценарій, який використовується для лікування людей, але він допомагає вченим зрозуміти вікна, в яких реанімація може бути життєздатною.

Спочатку мозок підключили до систем життєзабезпечення через 10 хвилин. Електрична активність у мозку з’явилася протягом півгодини, а потім з часом знизилася. Команда також експериментувала з різними затримками, підключаючи мозок до системи, що підтримується печінкою, з інтервалами в 30 хвилин, 50 хвилин, 60 хвилин і навіть 240 хвилин. Найдовший інтервал, який показав найбільшу перспективу, становив 50 хвилин після того, як його позбавили крові.

Мозок повністю відновив електричну активність і підтримувався в такому стані протягом шести годин, поки експеримент не припинили. Ці результати, за словами дослідників, свідчать про те, що печінка відіграє важливу роль у розвитку ураженого головного мозку після зупинки серця. 

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Українців штрафуватимуть за мову на величезні суми

Раніше повідомлялося, що 16 липня набуло чинності нове положення закону України про мову, яке надає…

6 хв. ago

Новий результат опитування: як голосуватимуть американці у семи ключових штатах

За десять днів до виборів президента США представниця Демократичної партії Камала Гарріс та представник Республіканської…

15 хв. ago

Путін без попередження вторгся в Україну з території Білорусі, – Лукашенко

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що російський диктатор Володимир Путін у лютому 2022 року без попередження…

23 хв. ago

Бої за Селидове: названо ймовірну причину, чому росіяни не знищують місто

Російська армія кілька діб поспіль штурмує місто Селидове на Донеччини, але поки не "стирає з обличчя землі",…

34 хв. ago

Ціна квитка – 210 тисяч доларів: китайська Deep Blue Aerospace запустить туристів у космос

Компанія Deep Blue, яка базується в східній провінції Цзянсу, оголосила, що планує розпочати запуск платних…

43 хв. ago

Чи можуть чоловіків примусово забирати в ТЦК з власного дому

Останнім часом активізувалася робота ТЦК та СП, представники центрів проводять перевірки на вулицях, рейди по закладах.…

51 хв. ago