NASA “покинуло” на МКС своїх астронавтів, які летіли в космос всього на 8 днів

Астронавти Баррі Вілмор і Суні Вільямс, які змушені залишатися на Міжнародній космічній станції через технічні проблеми з кораблем Boeing Starliner, повернуться на Землю лише в лютому 2025 року. Спочатку їхня місія мала тривати всього 8 днів.

Про це повідомив голова NASA Білл Нельсон. Було прийнято рішення, що корабель Starliner повернеться на Землю без екіпажу.

Астронавтів доставлять на Землю на космічному кораблі SpaceX Crew Dragon, який у вересні відправиться до МКС в рамках ротаційної місії. Два з чотирьох місць на Crew Dragon зарезервовані для Вілмор і Вільямс.

“Космічні польоти ризиковані, навіть у найбільш безпечних і буденних випадках. Випробувальний політ за своєю природою не є ані безпечним, ані буденним. Рішення залишити Баррі та Суні на борту Міжнародної космічної станції та повернути Boeing Starliner додому без екіпажу — це відданість безпеці”, — сказав Білл Нельсон.

Космічний корабель Boeing Starliner відправився у свою першу місію з астронавтами до Міжнародної космічної станції 5 червня, досягнувши успіху лише з третьої спроби. Спочатку планувалося, що апарат з екіпажем повернеться на Землю через вісім днів після стикування зі станцією, але під час польоту виникла проблема з двигунами, що зробило повернення екіпажу на Starliner небезпечним.

Перша проблема з Starliner була виявлена ще на Землі перед запуском — стався витік гелію в системі орієнтації корабля через несправний клапан, який контролює тиск у паливному баку. Під час польоту аналогічний витік стався ще у п’яти з 28 двигунів.

Starliner, який був розроблений для автономних польотів і раніше здійснив два безпілотні запуски, тепер готується до повернення на Землю. NASA і Boeing співпрацюватимуть, щоб скоригувати план завершення місії та налаштувати системи Starliner для безпечного повернення без екіпажу в найближчі тижні. Starliner має повернутися на Землю до запуску місії Crew-9, щоб забезпечити наявність вільного порту для стикування на станції.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

5 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

5 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

5 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago