Який вигляд мали люди, які жили 17 000 років тому: вчені розгадали таємницю

Вчені дізнались подробиці про хлопчика, який жив 17 000 років тому, рештки якого відкопали в Італії. Аналіз скелета, проведений експертами, показав, що дитині було всього 16 місяців, коли вона померла від серцевої хвороби під час Льодовикового періоду.

Про це пише thesun.co.uk.

У 1998 році археологи випадково знайшли могилу дитини під час розкопок печери Гротта делле Мура в Монополі, Італія. Скелет, який, як вважають, датується щонайменше 17 000 років тому, коли був льодовиковий період, “дуже добре зберігся” – і був знайдений у неушкодженому стані. Він був прикритий двома гігантськими каменями всередині печери.

Скелет немовляти був розкопаний у 1998 році в печері в Апулії / Фото: thesun.co.uk

Аналіз ДНК останків показав, що у хлопчика були блакитні очі, смаглява шкіра і кучеряве темно-каштанове волосся, повідомляє дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications.

Останки вказують на те, що мати хлопчика сильно недоїдала під час вагітності і була залучена до практики інбридингу, живучи в закритій групі.

Алессандра Моді, антропологиня з Флорентійського університету, яка є співавтором дослідження, назвала це відкриття “видатним досягненням”. 

Вона розповіла: “Це дозволило нам зробити надійні висновки про походження немовляти, його фізичні характеристики і навіть певні аспекти здоров’я”.

Шкіра хлопчика виявилася темнішою, ніж у більшості сучасних європейців, але не настільки темною, як у акліматизованої в тропіках людини.

Це наштовхнуло дослідників на думку, що немовля було предком віллабруни – групи людей, які жили 14 000 років тому після закінчення Льодовикового періоду.

Оскільки скелет був знайдений у відмінному стані, вчені також змогли зробити детальний аналіз зубів хлопчика.

Вони виявили, що він пережив “фізіологічний стрес”, який стався до і після народження. Це також підтверджує про те, що мати сильно недоїдала під час вагітності.

Оуен Олександр Хіггінс, археолог з Болонського університету, розповів Live Science: “Аналіз ізотопів стронцію також показав, що мати залишалася в цій місцевості протягом останнього періоду вагітності, що, в свою чергу, також могло вплинути на її плід”.

Антропологиня Ванесса Віллальба-Муко розповіла про це відкриття: “Ми все більше дізнаємося про населення Льодовикового періоду, і це дослідження додає цінний шматочок до пазлу”.

Романчук Микола

Recent Posts

КНДР накопичила запасів на три місяці війни – Yonhap

Військові запаси Північної Кореї дозволять їй проводити бойові дії протягом трьох місяців. Південнокорейське агентство Yonhap зазначає,…

6 хв. ago

Антициклон накриє Україну: що чекати від погоди найближчим часом

До України йде новий антициклон Xelat, а синоптики знову дивують прогнозами погоди.  Коли будуть найтепліші…

14 хв. ago

Зеленський не підпише закон про скасування переведення годинників — ВВС

Президент України Володимир Зеленський не збирається підписували законопроєкт про скасування переведення годинників. Хоча час на…

25 хв. ago

Київський міський ТЦК запланував капітальний ремонт їдальні на 5 млн грн

Київський міський ТЦК запланував капітальний ремонт своєї їдальні, яку планують оновити до кінця року. Вартість робіт становить 5 млн.…

34 хв. ago

“Мені пощастило, що в мене є гроші”: як ухилянти оминають масштабну мобілізацію

В Україні чоловіки все частіше замикаються вдома, щоб уникнути мобілізації, тоді як військові повідомляють про…

42 хв. ago

Прощавай, Оззі Осборн: співак заявив, що вже майже мертвий

Британський артист упав із квадроцикла 2003 року. Він сильно пошкодив спину: йому довелося встановити титанові пластини…

49 хв. ago