Учені зрозуміли, що саме проноситься перед очима вмираючого

Розповіді про передсмертний досвід розкривають сім основних тем. Вони можуть стати набагато драматичнішими, ніж яскраве світло, пише IFLScience. Лікарі навчилися реанімувати людей із зупинкою серця, тоді це означало, що ми навчилися повертати людей із мертвих. Так ми отримали можливість запитати, як це – померти.

Ці моменти на периферії життя та смерті широко відомі як передсмертні переживання, і про них існує багато міфів. Однак у 2014 році вчені детальніше вивчили досвід пацієнтів, які пережили подібне. Кожен зі 101 учасника дослідження пережив зупинку серця. Під час розмови з ними виявилося, що 46% пам’ятають свій передсмертний досвід, а історії, які вони розповідають, м’яко кажучи, жахаючі. Вони розкрили сім основних тем:

  • яскраве світло,
  • родина і близьке коло,
  • глибока вода/утоплення,
  • дикі тварини чи рослини,
  • церемонія з вогнем,
  • переслідування/переживання дежавю,
  • слова прощання/труна.

Деякі учасники повідомили, що бачили під собою своє тіло. Деякі звіти показали, що людина з зупинкою серця могла пригадати подробиці того, що сталося, коли серце не билося. Пояснення цього може полягати в нещодавньому відкритті свідомої діяльності в мозку, що вмирає.

Один учасник розповів про те, як чув голоси лікарів, коли його тим часом манила жінка зі стелі. Коли він приєднався до таємничої жінки, то побачив себе, лікарів і медсестер, які над ним працювали. Цікаво, що записи відділення невідкладної допомоги підтвердили те, що переповів пацієнт. Все було точно так само.

Окрім того, що це цікаво, краще розуміння передсмертних переживань може допомогти пацієнтам з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) після пережитого. Погодьтеся, не дивно, що він виникає, якщо почути, що пережили ці люди.

“У тих, хто пережив зупинку серця, після серцево-легеневої реанімації виникає широкий спектр спогадів, включаючи переживання страху та переслідування, а також усвідомлення смерті”, – дійшли висновку вчені. 

Романчук Микола

Recent Posts

Автомобілістів почали штрафувати за пальне: “встрягти” може кожен

Поліція винесла попередження про, здавалося б, незначне порушення, яке може спричинити суттєві штрафи для водіїв,…

24 хв. ago

Третя платіжка за газ: за що від українців вимагають оплати

Українці щомісяця сплачують комунальні рахунки. Проте кількість платіжок лише зростає. Тепер громадяни мають сплатити і третю платіжку…

42 хв. ago

Опалення дадуть не скоро: погода у листопаді “жахне” під +30

Українці можуть очікувати на несподіване повернення тепла на початку листопада, коли температура може досягти +20°C або…

53 хв. ago

У КМДА оголосили дати, коли школи столиці підуть на канікули

Осінні канікули в київських школярів розпочнуться 28 жовтня і триватимуть до 3 листопада. На цей…

1 годину ago

Відмова від повістки: адвокати “розклали” вимоги ТЦК

В умовах воєнного стану військовозобов'язані чоловіки можуть отримати повістку на оновлення даних, проходження ВЛК або…

1 годину ago

Майно звалилося з неба: як сім’я головного медика Тернопільщини стала магнатами за одну ніч

Здається, що у Тернопільській області з неба падає не лише дощ, а й... нерухомість. Як…

1 годину ago