Кліматичний апокаліпсис: вчені попереджають про зупинку Гольфстріму і новий льодовиковий період

Звучить як сценарій фільму катастроф — і, на жаль, це не вигадка. Кліматологи попереджають: Гольфстрім, та сама течія, яка, як виявилося, не лише існує, а ще й тримає весь клімат Європи під контролем, може скоро зламатися. І якщо це станеться, Європа ризикує знову стати сніговою пустелею, пише MailOnline.

Відкритий лист 44 провідних кліматологів світу малює картину, яка більше схожа на початок апокаліпсису, ніж на прогноз погоди. Вони попереджають про загрозу колапсу атлантичної меридіональної перевертної циркуляції (AMOC). І це не просто фантазія на тему екологічних жахів — це серйозне попередження.

Гольфстрім, який разом з іншими течіями забезпечує теплий клімат на нашій планеті, опинився на межі зупинки. Дослідження показують, що цей гігантський океанський конвеєр, який розганяє тепло по планеті, сповільнюється і наближається до своєї переломної точки. А це означає, що всього через кілька десятиліть Європа може зануритися у льодовиковий період, з середньою температурою на 15 градусів нижче за нинішні показники.

Якщо хтось сподівався, що це відбудеться не скоро — ось сюрприз: на думку вчених, це може статися вже у 2025 році. А все через глобальне потепління, яке, виявляється, не лише підігріває планету, а й змінює структуру океанів. Танення льоду навколо Гренландії повертає прісну воду в океани, що розбавляє солону воду Гольфстріму та блокує його здатність опускатися на дно і повертати тепло на північ.

Але це ще не кінець драми. Звіт Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) стверджує, що до 2100 року AMOC, скоріш за все, не впаде. Проте автори відкритого листа категорично не згодні: вони переконані, що загрозу значно недооцінили. “Проходження цієї переломної точки є серйозною можливістю вже в найближчі десятиліття”, — пишуть вони, додаючи, що це ризик, який ми ігноруємо на власний страх і ризик.

Дослідження Копенгагенського університету навіть надають часові рамки: цей колапс може статися з 2025 року. Тож якщо ви думали, що глобальне потепління — це тільки про спеки, приготуйтеся до сюрпризу: може, варто вже зараз задуматися про додаткові ковдри і теплий одяг.

Романчук Микола

Recent Posts

Україну “захопив” антициклон Xelat: чого чекати від погоди у п’ятницю, 25 жовтня

Здається, на Україну вирішив завітати антициклон із трохи химерною назвою Xelat, і, як завжди, синоптики…

4 хв. ago

Чотириденний робочий тиждень: що довів експеримент у Німеччині

У Німеччині завершилося тестування моделі чотириденного робочого тижня, яке тривало з 1 лютого. Так, 50…

8 хв. ago

У Києві шахрай за день ошукав пенсіонерів на 340 тис. грн: діяв за популярною схемою

Київська поліція затримала 31-річного уродженця Одеси, який за один день ошукав двох пенсіонерів у столиці…

8 хв. ago

Юлія Тимошенко засвітилась в МакДональдзі, побачивши відео про Трампа

В мережі Інтернет 24 жовтня опублікували фотографію з Юлією Тимошенко в одеському МакДональдзі. Її помітили в компанії…

16 хв. ago

В Україні стрімко дешевшає капуста: скільки зараз коштує кілограм

В Україні почали знижуватися ціни на капусту. Продукція дешевшає через надлишок, зокрема, овоча середньопізніх сортів, які не…

25 хв. ago

Генсек ООН заявив, що Україні потрібен мир на основі статуту організації, а Раді безпеки – реформування

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, перебуваючи в Казані на саміті БРІКС, закликав до миру в…

34 хв. ago