Астронавт став найбільш ізольованою людиною в історії: що сталося (фото)

Американський астронавт Альфред Ворден 1971 року встановив рекорд найбільш ізольованої людини в історії під час роботи пілотом командного модуля місячної місії “Аполлон-15”.

Його історію пригадала Книга рекордів Гіннеса.

Ал перебував на відстані 3 596,4 км від найближчої живої людини від 30 липня до 1 серпня, поки його колеги-астронавти Девід Скотт і Джеймс Ірвін досліджували поверхню Місяця на базі Гедлі.

За ці три дні, за словами Альфреда, він зробив “щось на зразок 38 обертів навколо Місяця”.

Під час інтерв’ю на Facebook Live 2016 року Ал відкрито розповів головному редактору Книги рекордів Гіннеса Крейгу Глендею про свій досвід встановлення рекорду. Він сказав: “Я не знаю, як це пояснити. Так, я був досить ізольований. Інші хлопці теж були ізольовані, але я думаю, що я був трохи далі, ніж вони. Я провів три дні на місячній орбіті, поки Дейв Скотт і Джеймс Ірвін були на поверхні. Я багато займався наукою, зробив багато речей, став найбільш ізольованою людиною в історії, провів багато наукових експериментів, зробив багато візуальних спостережень Місяця. Зайнятий, зайнятий, зайнятий, близько 20 годин на день, роблячи все це”.

Альфред Ворден / Фото: NASA

Коли Крейг запитав, чи усвідомлював він тоді, що був найбільш ізольованою людиною, Ал відповів: “Я не думав про це, тому що до мого польоту було три польоти, в яких пілоти-командири також перебували на місячній орбіті самі, як і я. Мені довелося б повернутися назад, в космос. Я мав би повернутися назад і подивитися на траєкторії, щоб побачити, чи був я далі, але, очевидно, я був, тому що ви, хлопці, підхопили це”.

Альфред сказав, що поки він був сам, він не міг навіть поговорити зі своїми колегами-астронавтами або з NASA, тому що він був на зворотному боці Місяця.

Про те, як це – бути в космосі на самоті, він поділився: “Мушу вам сказати, що для мене це найкраща частина польоту – бути самому на місячній орбіті. Космічний корабель був повністю в моєму розпорядженні, я міг робити все, що хотів, але я зосередився на науці, і мені не заважали ті хлопці, які весь час стояли на моєму шляху. Мені було набагато легше робити те, що я мав робити. А ще, проживши з ними чотири дні, щоб дістатися туди, я був дуже радий позбутися їх на деякий час”.

За словами Ала, лише для цього польоту він тренувався в середньому 70 годин на тиждень протягом трьох років. Ця ж місія також стала першою місячною місією з використанням місяцеходу 7 серпня 1971 року.

Ал помер 2020 року у віці 88 років.

Романчук Микола

Recent Posts

Вперше в історії на борту пасажирського літака запустили супутниковий інтернет Starlink

Літак авіакомпанії Qatar Airways піднявся в повітря з безкоштовним високошвидкісним інтернетом для пасажирів у рамках нового партнерства…

34 секунди ago

Україну “захопив” антициклон Xelat: чого чекати від погоди у п’ятницю, 25 жовтня

Здається, на Україну вирішив завітати антициклон із трохи химерною назвою Xelat, і, як завжди, синоптики…

6 хв. ago

Чотириденний робочий тиждень: що довів експеримент у Німеччині

У Німеччині завершилося тестування моделі чотириденного робочого тижня, яке тривало з 1 лютого. Так, 50…

10 хв. ago

У Києві шахрай за день ошукав пенсіонерів на 340 тис. грн: діяв за популярною схемою

Київська поліція затримала 31-річного уродженця Одеси, який за один день ошукав двох пенсіонерів у столиці…

10 хв. ago

Юлія Тимошенко засвітилась в МакДональдзі, побачивши відео про Трампа

В мережі Інтернет 24 жовтня опублікували фотографію з Юлією Тимошенко в одеському МакДональдзі. Її помітили в компанії…

18 хв. ago

В Україні стрімко дешевшає капуста: скільки зараз коштує кілограм

В Україні почали знижуватися ціни на капусту. Продукція дешевшає через надлишок, зокрема, овоча середньопізніх сортів, які не…

27 хв. ago