Науковиця вирощує чоловічі геніталії в лабораторії через кризу – подробиці

Науковці створили крихітні яєчка в лабораторії, що спричинило побоювання, що це може зробити чоловіків непотрібними в майбутньому.

Про це пише Daily Star.

Докторка Нітцан Гонен, ізраїльська вчена, створила геніталії з клітин, вилучених у мишей. Але вона каже, що сподівається, що протягом п’яти років зможе створити людські версії, здатні виробляти сперму.

Гонен, яка очолює лабораторію визначення статі в Бар-Ілані в Ізраїлі, каже, що її мета не в тому, щоб зробити чоловіків зайвими з точки зору репродукції, а в тому, щоб допомогти подолати глобальну кризу чоловічої фертильності.

Вона сказала: “Люди завжди запитують мене, чи не є метою моєї роботи одного дня позбутися чоловіків. Ні, безумовно, ні, нам потрібні їхні хромосоми – ми повинні їх зберегти”.

Мама чотирьох дітей каже, що її робота допоможе тим чоловікам, які не можуть виробляти сперму і не можуть стати батьками, а не буде використовуватися як спосіб завести дитину без чоловіка.

Нітцан використовувала п’ятиденних мишей для створення органоїду яєчка – мікроскопічної версії органу. Вона додала гормони і живильне середовище, щоб спробувати відтворити середовище яєчок, і була приголомшена результатами.

У майбутньому докторка планує створювати органоїди, використовуючи людські зразки.

Її бачення полягає в тому, щоб виростити органоїди яєчок з біоптатів дітей, хворих на рак, і виростити фертильні сперматозоїди у пробірці.

Гонен сподівається, що протягом п’яти років вона вдосконалить цю методику, що дозволить їй вирощувати мініатюрні яєчка з крихітного клаптика шкіри, взятого у безплідного чоловіка.

Це сталося після попереджень про те, що вся людська раса може опинитися в небезпеці, якщо якість чоловічої сперми не покращиться.

Крістофер Барратт, професор репродуктивної медицини в Університеті Данді і член ради Всесвітньої організації охорони здоров’я з аналізу сперми, сказав: “Чоловіча фертильність переживає кризу, і якщо ми нічого не зробимо з цим, людська раса опиниться в повному безладі”.

Дослідження показали, що в період від 1973 до 2018 року концентрація сперми падала на 1,2% на рік, а після 2000 року – на тривожні 2,6% на рік.

Він додав: “Знижується не лише кількість сперматозоїдів, тобто загальна кількість сперматозоїдів в еякуляті, але й концентрація сперматозоїдів, або кількість сперматозоїдів на мілілітр, а також якість сперматозоїдів [тобто такі фактори, як те, наскільки добре вони рухаються]. Раніше ми говорили, що в 99% випадків, якщо пара намагається зачати дитину, то це, як правило, пов’язано з проблемами у жінки; але тепер ми говоримо, що це, швидше за все, пов’язано з чоловіком”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

30 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

31 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

33 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

43 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

45 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

46 хв. ago