Сигнали з підземелля: Земля під ногами надсилає таємні звуки

Нове дослідження показало, що здоровий ґрунт продукує цілу какофонію звуків, які ледь чути людським вухом, пише SciTechDaily.

Екологи з Університету Фліндерса зробили запис хаотичної суміші звуків різних ландшафтів. Таке незвичайне дослідження показало, що ґрунтова акустика може стати показником різноманітності крихітних живих організмів у ґрунті. Вони створюють звуки, коли пересуваються під поверхнею і взаємодіють із середовищем свого проживання.

На сьогодні у світі деградували приблизно 75% ґрунтів, що загрожує жахливим майбутнім для великого спільноти живих видів, каже мікробний еколог доктор Джейк Робінсон.

За його словами, ґрунтова акустика — нова галузь досліджень і вона допоможе вивчити приховані екосистеми Землі, де мешкають майже 60% видів на планеті.

“Екоакустика стає перспективним інструментом для виявлення та моніторингу біорізноманіття ґрунту і вже використовується в австралійських чагарникових заростях та інших екосистемах”, — каже дослідник.

Науковці з’ясували, що акустичне урізноманітнення значно вище на відновлених ділянках ґрунту, ніж на розчищених.

“Акустична складність і різноманітність також значною мірою пов’язані з великою кількістю і багатством ґрунтових безхребетних”, — підкреслюють учені.

Дослідження, проведене експертом Університету Фліндерса Мартіном Брідом і Сінь Сунь з Китайської академії наук, порівняло результати акустичного моніторингу з різних місць. В експерименті розглядалися деградовані ділянки та землі, а також ґрунт, на якому було відновлено рослинність 15 років тому.

“Акустичне розмаїття пов’язане з достатком безхребетних, які живуть під землею, — від дощових черв’яків, жуків до мурах і павуків. Це, своєю чергою, є показником здоров’я ґрунту”, — зазначають дослідники.

Вчені впевнені в тому, що така технологія зможе задовольнити гостру потребу в більш ефективних методах моніторингу біорізноманіття для захисту найрізноманітніших екосистем на планеті.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

44 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

46 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

48 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

49 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

52 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

53 хв. ago