Вчені знайшли загублений континент, який утворився 60 мільйонів років тому

Дослідники знайшли загублений континент глибоко в південному рукаві Північного Льодовитого океану, який утворився 60 мільйонів років тому. Вчені з британського Університету Дербі випадково виявили 250-мильну ділянку суші під протокою Девіса, між Канадою та Гренландією під час вивчення тектонічних рухів плит у цій місцевості, пише dailymail.

“Новознайдений протомікроконтинент протоки Девіса – тектонічний блок, який відокремився від континенту, – був створений в результаті тривалого періоду розколів і поширення морського дна між Гренландією і Північною Америкою”, – пояснили дослідники.

Команда вчених висловила припущення, що протомікроконтинент відокремився від Гренландії після того, як близько 118 мільйонів років тому тектонічний розлом між цією країною та Канадою розділив її надвоє. 

“Рифтинг і утворення мікроконтинентів є абсолютно постійними явищами – з кожним землетрусом ми, можливо, працюємо над наступним відокремленням мікроконтинентів. Мета нашої роботи – зрозуміти їх формування досить добре, щоб передбачити цю майбутню еволюцію”, – підкреслив доктор Джордан Фетхен.

Також вчені виявили новий мікроконтинент за допомогою комбінації даних про товщину кори з гравітаційних карт, даних сейсмічного відбиття та тектонічного моделювання плит. Гравітаційні карти містять інформацію про щільність гірських порід, глибину залягання і розподіл порід-джерел аномалій.

Науковці зосередилися на тому, як сформувалася аномалія земної кори, створивши реконструкцію тектонічних рухів, що тривали приблизно 30 мільйонів років.

“Методи картографування дозволили відстежити, як змінювалися рухи морського дна протягом мільйонів років, і виявити ізольовану ділянку відносно товстої континентальної кори, яка була відокремлена від Гренландії під час нещодавно визнаної фази розширення [зі сходу на захід] вздовж Західної Гренландії”, – йдеться в дослідженні.

Вчені зазначають, що протока Девіса є однією з найбільших концентрацій відомих розломних структур з чітко вираженими змінами в русі плит, що можуть допомогти зрозуміти, як формуються мікроконтиненти. 

Дослідники висловили сподівання, що їхнє відкриття допоможе зрозуміти, як формуються інші протомікроконтиненти по всьому світу, серед яких і мікроконтинент Ян-Майєн на північному сході Ісландії та пагорб Гульден-Драак поблизу узбережжя Західної Австралії. 

“Рифтинг і утворення мікроконтинентів є абсолютно постійними явищами – з кожним землетрусом ми, можливо, працюємо над наступним відокремленням мікроконтиненту”, – зауважив Фетхен в інтерв’ю Phys.org. 

Ольга Степанова

Recent Posts

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

11 секунд ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

7 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

12 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

19 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

29 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

31 хв. ago