Важливе відкриття: виявлено залишки первинної земної кори віком 3,4 млрд років

Земля з’явилася приблизно 4,5 млрд років тому. І для розуміння історії розвитку планети вчені вивчають найдавніші гірські породи. Одними з найдавніших порід на нашій планеті є ті, що знаходяться в Західній Австралії в сотнях кілометрів на північ від міста Перт. Їхній вік становить майже 4 мільярди років. Під час нового дослідження, результати якого опубліковані в журналі Nature, вчені виявили гірські породи аналогічного віку на південь від Перта і це доводить, що вони вкривають значно більшу площу, ніж передбачалося, та знаходяться глибоко в земній корі, пише ScienceAlert.

Давня земна кора Австралії має надважливе значення для розуміння історії ранньої Землі, адже її дослідження показують, як формувалася і розвивалася континентальна кора. Вивчати її складно, адже більша частина континентальної кори або знаходиться дуже глибоко, або її змінили умови навколишнього середовища. Є лише кілька ділянок, де вчені можуть безпосередньо вивчати давню кору. Для розуміння складу і віку стародавньої кори вчені використовують або дистанційне зондування, або вивчають мінерали, що збереглися ближче до поверхні.

Водночас у корі Землі є потоки магми, які простягаються від верхньої частини кори до мантії нашої планети. Ці потоки магми можуть виникати на глибині не менше 50 км. У цих потоках збираються мінерали з глибоких надр планети, які переносяться на поверхню. Вчені виявили залишки давньої первинної земної кори за допомогою вивчення циркону з одного з потоків магми.

Циркон містить сліди урану, який з часом розпадається на свинець. Якщо виміряти співвідношення свинцю та урану в зернах циркону, можна дізнатися, як давно вони кристалізувалися. Дослідження показало, що кристали циркону утворили 3,44 млрд років тому. Циркон був ув’язнений у мінерал титаніт, і це не дало йому змоги хімічно змінитися під впливом величезної температури і тиску під час переміщення до поверхні.

За словами вчених, одна з причин, чому важливо вивчати глибоко розташовану частину кори Землі, полягає в тому, що цінні метали перебувають на кордонах між її блоками. Вивчення цих блоків може допомогти намітити зони для дослідження потенціалу видобутку корисних копалин.

Ольга Степанова

Recent Posts

Путін подарував Ину “російський” лімузин Aurus із деталями з Південної Кореї (фото)

Сміючись і жартуючи, президент Росії Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин минулого…

2 години ago

Стрілянина по-сусідськи: на Одещині чоловіки доводили свою правоту зі зброєю в руках

Стало відомо про чергову перестрілку в Одеській області. Раніше поліція затримала трьох чоловіків, які стріляли у…

2 години ago

Де зараз Меланія Трамп? Чому екс-перша леді США зникла з публіки та не підтримує чоловіка

Дружина 45-го президента США Дональда Трампа, 54-річна Меланія Трамп практично "зникла з радарів". Ще на…

2 години ago

Розжарить до +35°: на вихідних в Україні влупить сильна спека (карта)

Останні червневі вихідні в Україні будуть дуже спекотними. У суботу на заході країни пройдуть дощі…

2 години ago

Мільйони на благоустрій під час війни: у Кривому Розі скандал через траву

У Кривому Розі влада збирається витратити мільйони на благоустрій під час повномасштабної війни. Йдеться про тендери…

2 години ago

Легко долає 150 км: США почне виготовляти нові ракети для Himars

Компанія Lockheed Martin випускатиме керовані ракети підвищеної дальності ER GMLRS, які використовують у реактивній системі…

2 години ago