Вчені “воскресили” вампірку ХVI століття, яка поширювала чуму (фото)

Вчені створили цифрову модель обличчя жінки, яка була похована у XVI столітті із цеглою в роті. Її рештки знайшли у 2006 році у братській могилі жертв чуми. Жінку підозрювали в поширенні цієї хвороби, яку воно начебто передавала іншим, кусаючи їх, щоб висмоктати кров.

Про це пише IFLScience.

Як виглядає “вампірка”

Рештки “вампірки” знайшли під час розкопок місця поховання на острові Лаццарто Нуово у Венеціанській лагуні. Колись острів використовувався як санаторій для хворих на чуму, але став місцем останнього спочинку для великої кількості людей, які померли під час спалаху в 1576 році.

Цей період в Європі ознаменувався сплеском вампірської істерії, оскільки люди шукали надприродні пояснення, чому масові смерті спустошують континент.

Вважається, що вірування у вампірів поширились через італійських могильників, які регулярно стикалися з трупами, що розкладалися, під час відкриття масових поховань для доповнення їх новими тілами. Рештки виглядали так, наче вони бенкетували кров’ю своїх “товаришів по могилі”.

Вчені проаналізували поховання жінки-вампірки і дійшли висновку, що цеглину в її рот поклали, скоріш за все, навмисно. Це мало завадити їй магічно поширювати чуму, кусаючи жертв.

Ось так виглядала жінка, яку підозрювали у вампіризмі (фото: Cicero Moraes, OrtogOnline)

Що вдалося виявити вченим

Подальший аналіз кісток показав, що жінці було за 60 років, коли вона померла. Вона в основному харчувалась овочами та зерновими – ця дієта вказує на низький соціальний клас.

Щоб реконструювати обличчя жінки, 3D-дизайнер і експерт-криміналіст Сісеро Мораєс спочатку відтворив передній і бічний вигляд черепа, а також зубні дуги, використовуючи вимірювання та проекції справжнього черепа. Потім цю модель доопрацювали в цифровому вигляді шляхом морфінгу комп’ютерної томографії обличчя сучасної людини, щоб воно відповідало контурам стародавнього черепа.

Також Мораєс створив копію цегли з пінополістиролу та провів серію експериментів, щоб визначити, чи могли предмет навмисно вставити в рот жінки після її смерті.

Результати показали, що цеглину можна було помістити в ротову порожнину, не пошкодивши зуби чи м’які тканини, хоча досі неясно, чи було це зроблено навмисно чи ні. Також вчені не встановили, чому жінку підозрювали у вампіризмі.

Вченим не вдалося зрозуміти, чи цеглину у рот жінки вставили навмисно (фото: Cicero Moraes, OrtogOnline)

Ольга Степанова

Recent Posts

Демократи звинувачують Ізраїль у втручанні в американські вибори, – The Hill

Члени Демократичної партії США дедалі більше підозрюють, що прем’єр-міністр Ізраїля Біньямін Нетаньяху намагається втрутитись у внутрішню політику…

7 хв. ago

Росія виключить “Талібан” зі списку терористів

У МЗС РФ повідомили про завершення правової роботи над виключенням "Талібану" зі списку терористів. Про…

16 хв. ago

Економічне бронювання в Україні: коли запрацює та яких змін очікувати

В Україні запроводять модель економічного бронювання. Наразі розглядають три моделі, рішення про це вже ухвалено - повідомив нардеп…

24 хв. ago

Щоб не було лиха: обов’язково робіть це перед кожною поїздкою на авто восени

Осінь є особливими проблемами для водіїв, оскільки нижчі температури, слизькі дороги і скорочений світловий день…

35 хв. ago

Шахрай-залицяльник виманив у українки 140 тисяч гривень: як йому це вдалося

Для жительки Рівненської області знайомство з чоловіком у соцмережі закінчилось втратою чималої суми грошей. Вона…

44 хв. ago

Експерти обрали головний колір 2025 року: ідеї, що надихають, для всіх сезонів

Агентство WGSN та його дочірня компанія Coloro представили основний колір 2025 року – темно-синій відтінок Future Dusk,…

52 хв. ago