Немовлята справді пахнуть квітами, а коли виростають – козлятиною

Дослідження запахів дитячого тіла показало, що немовлята пахнуть квітами та милом, викликаючи батьківську прихильність. Німецькі медики порівняли немовлят з підлітками від 14 до 18 років і виявили, що підлітки мають кілька хімічних сполук, яких немає у немовлят, – запах поту, сечі, мускусу і сандалу. 

Були виділені конкретні хімічні сполуки, які формують запах тіла підлітків, якщо хтось захоче розлити в пляшки цей “пафум” – eau du teenager, йдеться в матеріалі The Guardian. Це відкриття може допомогти у створенні дезодорантів, які маскують ці специфічні запахи. 

Експеримент

У дослідженні взяли участь 36 дітей, половина з яких були немовлятами, а половина – підлітками. Вчені порівнювали немовлят віком до трьох років і підлітків віком від 14 до 18 років. Сім’ї попросили не давати їм у цей день гострих або сильно пахучих продуктів, таких як цибуля, спаржа і капуста. Діти також повинні були вимити тіло та постільну білизну, використовуючи засоби без ароматизаторів.

Учасникам експерименту роздали футболки та дитячі комбінезони з ватними подушечками, вшитими в пахви. Діти спали в них протягом ночі після прання із засобами без запаху. Дослідники вивчали хімічні сполуки, які поглинали пахвові подушечки, за допомогою методу мас-спектрометрії. 

Вчені виявили, що підлітки мають дві особливі хімічні сполуки, що пахнуть потом, сечею, мускусом і сандалом, яких не було у немовлят. Немовлята ж мали вищий рівень кетону, що пахне квітами і милом. 

У прокладках з пахв підлітків виявили два стероїди, в них також був підвищений рівень шести карбонових кислот, що виділяють непривабливі запахи, в тому числі сиру, козячого молока та воску. Зразки запахів немовлят показали вищий рівень альфа-ізометил-іонону, з відтінком фіалки.

Що відбувається із підлітками

Гормональні зміни, які відбуваються під час статевого дозрівання, пов’язані з посиленням запаху тіла, що пов’язано з активацією потових залоз і виділенням шкірного сала. Хімічні сполуки, що містяться в поті, легко перетворюються на газ, який потім сприймається як запах.

Дослідники з науково-дослідного центру ароматів і запахів стверджують, що зміна запаху тіла в процесі розвитку впливає на взаємодію між батьками і дітьми. Запах тіла немовлят є приємним і корисним для матерів і сприяє батьківській прихильності.

На противагу цьому, запахи тіла дітей пубертатного віку оцінюються як менш приємні, і батьки не можуть ідентифікувати власну дитину на цій стадії розвитку. Це може провокувати підсвідоме відчуження. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

3 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

12 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

21 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

30 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

43 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

50 хв. ago