Катастрофа у космосі: американський супутник розірвало на шматки — чим це загрожує

Космос стає все більш небезпечним місцем, і не через інопланетян, а через наші власні супутники. Американський супутник Intelsat 33e, запущений для забезпечення комунікаційних послуг у Європі, Африці та Азійсько-Тихоокеанському регіоні, раптово вибухнув, розсипавшись на шматки у геостаціонарній орбіті, пише Gizmodo.

Компанія Intelsat, яка відповідає за супутник, підтвердила, що апарат втратив потужність через аномалію, і, швидше за все, відновити його не вдасться. Space Force відразу ж зафіксували та почали відстежувати понад 20 уламків, що утворилися в результаті аварії.

«Ми продовжуємо рутинні оцінки для підтримки безпеки та стабільності космічного простору», — повідомили у Space Force. Однак, хоч пряма загроза наразі не фіксується, питання залишається: що викликало цей вибух? Вважається, що це могла бути проблема з пропульсійною системою.

Intelsat 33e, який почав працювати у січні 2017 року, став другим з серії EpicNG — наступного покоління супутників з високою пропускною здатністю. Проте, як виявилося, лінійка супутників Intelsat не така вже й «епічна». Перший супутник серії, Intelsat 29e, також не прожив довго: у 2019 році він вийшов з ладу, ймовірно, через метеоритний удар або проблеми з проводкою. У випадку з Intelsat 33e, збій у головному двигуні ще під час запуску призвів до затримки початку його роботи, а наступні проблеми скоротили його термін служби на 3,5 роки.

Астрофізик Джонатан Макдавелл з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики зазначає, що на геостаціонарній орбіті вже зафіксовано 16 випадків руйнування супутників, і кожен з них збільшує ризик зіткнень. Макдавелл додає: «Кількість уламків на орбіті стає загрозою, яка лише зростає».

Хоча геостаціонарна орбіта вважається більш безпечною, ніж низька земна орбіта, через однакові висоти та швидкість обертання супутників, можливості уникнути зіткнень обмежені. З кожним новим уламком ризик для апаратів зростає, і компаніям, які запускають нові супутники, слід бути обачними, аби не перетворити космос на суцільний смітник.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Росія може розпочати наступ на Запоріжжя, – The Economist

Наступною ціллю російських окупаційних військ в Україні може бути Запоріжжя. Ворог може розпочати наступ на це…

6 хв. ago

Гетманцев пояснив, що пенсіонерам стало краще: мали помітити зростання

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев поділився актуальними даними щодо пенсійних виплат в Україні.…

14 хв. ago

Гучна диверсія у Польщі: Варшава назвала винного

Польща звинуватила Росію в організації диверсії на своїй території, країна оголошує про закриття російського консульства у…

21 хв. ago

В Україні виставили на продаж активи одразу 11 банків: список назв

Фонд гарантування вкладів фізосіб планує продати активи низки банків, що ліквідуються. Початкова ціна реалізації всіх…

29 хв. ago

Сі Цзіньпін заявив, що «дружба між Китаєм і Росією триватиме поколіннями»

Сьогодні, 22 жовтня, у Казані на полях саміту БРІКС лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрівся із російським диктатором…

36 хв. ago

Опалювальний сезон під питанням: Попенко розповів, що приховали від українців

Експерт з енергетичних питань та житлово-комунального господарства Олег Попенко висловив сумніви щодо офіційної заяви уряду…

40 хв. ago