Катастрофа у космосі: американський супутник розірвало на шматки — чим це загрожує

Космос стає все більш небезпечним місцем, і не через інопланетян, а через наші власні супутники. Американський супутник Intelsat 33e, запущений для забезпечення комунікаційних послуг у Європі, Африці та Азійсько-Тихоокеанському регіоні, раптово вибухнув, розсипавшись на шматки у геостаціонарній орбіті, пише Gizmodo.

Компанія Intelsat, яка відповідає за супутник, підтвердила, що апарат втратив потужність через аномалію, і, швидше за все, відновити його не вдасться. Space Force відразу ж зафіксували та почали відстежувати понад 20 уламків, що утворилися в результаті аварії.

«Ми продовжуємо рутинні оцінки для підтримки безпеки та стабільності космічного простору», — повідомили у Space Force. Однак, хоч пряма загроза наразі не фіксується, питання залишається: що викликало цей вибух? Вважається, що це могла бути проблема з пропульсійною системою.

Intelsat 33e, який почав працювати у січні 2017 року, став другим з серії EpicNG — наступного покоління супутників з високою пропускною здатністю. Проте, як виявилося, лінійка супутників Intelsat не така вже й «епічна». Перший супутник серії, Intelsat 29e, також не прожив довго: у 2019 році він вийшов з ладу, ймовірно, через метеоритний удар або проблеми з проводкою. У випадку з Intelsat 33e, збій у головному двигуні ще під час запуску призвів до затримки початку його роботи, а наступні проблеми скоротили його термін служби на 3,5 роки.

Астрофізик Джонатан Макдавелл з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики зазначає, що на геостаціонарній орбіті вже зафіксовано 16 випадків руйнування супутників, і кожен з них збільшує ризик зіткнень. Макдавелл додає: «Кількість уламків на орбіті стає загрозою, яка лише зростає».

Хоча геостаціонарна орбіта вважається більш безпечною, ніж низька земна орбіта, через однакові висоти та швидкість обертання супутників, можливості уникнути зіткнень обмежені. З кожним новим уламком ризик для апаратів зростає, і компаніям, які запускають нові супутники, слід бути обачними, аби не перетворити космос на суцільний смітник.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Мобілізація з 14 років: Корчинський хоче відправляти на війну дітей

Політик Дмитро Корчинський, лідер партії "Братство", відзначився черговою гучною заявою, від якої у багатьох може…

12 хв. ago

Буде фарс і пшик: Нардеп зізнався, що буде зі справами МСЕК

Скандали навколо медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) знову на перших шпальтах, але, схоже, тих, хто чекав…

21 хв. ago

Пляшка ігристого і сигара: Кулеби розповів невідомі подробиці своєї відставки

Коли справа доходить до відставок, Дмитро Кулеба знає, як зробити це стильно. Колишній міністр закордонних…

27 хв. ago

У Краматорську підірвали автомобіль начальника бойової підготовки бригади ЗСУ. Він у тяжкому стані

Сьогодні вранці у Краматорську Донецької області підірвали автомобіль начальника бойової підготовки однієї із бригад ЗСУ.…

35 хв. ago

Генпрокурор Костін подав у відставку через масове оформлення прокурорами фальшивої інвалідності

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що подав у відставку зі своєї посади. Напередодні президент…

37 хв. ago

Пенсії обмежать: На які хитрощі піде уряд у новій пенсійній реформі

Якщо ви думали, що пенсійна система України вже достатньо складна та заплутана, готуйтеся до нових…

46 хв. ago