Катастрофа у космосі: американський супутник розірвало на шматки — чим це загрожує

Космос стає все більш небезпечним місцем, і не через інопланетян, а через наші власні супутники. Американський супутник Intelsat 33e, запущений для забезпечення комунікаційних послуг у Європі, Африці та Азійсько-Тихоокеанському регіоні, раптово вибухнув, розсипавшись на шматки у геостаціонарній орбіті, пише Gizmodo.

Компанія Intelsat, яка відповідає за супутник, підтвердила, що апарат втратив потужність через аномалію, і, швидше за все, відновити його не вдасться. Space Force відразу ж зафіксували та почали відстежувати понад 20 уламків, що утворилися в результаті аварії.

«Ми продовжуємо рутинні оцінки для підтримки безпеки та стабільності космічного простору», — повідомили у Space Force. Однак, хоч пряма загроза наразі не фіксується, питання залишається: що викликало цей вибух? Вважається, що це могла бути проблема з пропульсійною системою.

Intelsat 33e, який почав працювати у січні 2017 року, став другим з серії EpicNG — наступного покоління супутників з високою пропускною здатністю. Проте, як виявилося, лінійка супутників Intelsat не така вже й «епічна». Перший супутник серії, Intelsat 29e, також не прожив довго: у 2019 році він вийшов з ладу, ймовірно, через метеоритний удар або проблеми з проводкою. У випадку з Intelsat 33e, збій у головному двигуні ще під час запуску призвів до затримки початку його роботи, а наступні проблеми скоротили його термін служби на 3,5 роки.

Астрофізик Джонатан Макдавелл з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики зазначає, що на геостаціонарній орбіті вже зафіксовано 16 випадків руйнування супутників, і кожен з них збільшує ризик зіткнень. Макдавелл додає: «Кількість уламків на орбіті стає загрозою, яка лише зростає».

Хоча геостаціонарна орбіта вважається більш безпечною, ніж низька земна орбіта, через однакові висоти та швидкість обертання супутників, можливості уникнути зіткнень обмежені. З кожним новим уламком ризик для апаратів зростає, і компаніям, які запускають нові супутники, слід бути обачними, аби не перетворити космос на суцільний смітник.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

В Україні введено жорсткі штрафи за порушення правил з автомобільними номерами

Українським водіям варто бути обачними: законодавство щодо номерних знаків стало суворішим, і нехтування правилами може…

13 хв. ago

«Флот-примара»: як Росія створила тіньову імперію на морях по всьому світу

Російський «тіньовий флот» продовжує залишатися головним болем для світової економіки та навколишнього середовища. Великобританія оголосила…

22 хв. ago

Таємний роман чи інтрижка: Анджеліну Джолі застукали з бойфрендом у готелі

Анджеліна Джолі, зірка «Містера і місіс Сміт» та «Маліфісенти», знову опинилася у центрі уваги. Цього…

30 хв. ago

Сестра лідера КНДР, обізвала Україну та Південну Корею «невихованими собаками США»

Сестра Кім Чен Ина, Кім Йо Чжон, знову опинилася у центрі міжнародного скандалу. Цього разу…

48 хв. ago

Осінь “на стилі”: Які пальта носитимуть всі модниці цього року

Осінь 2024 року приносить нові тенденції у світ пальт, які вже стали невід'ємною частиною жіночого…

1 годину ago

Ви в “чорному списку” ТЦК: як уникнути покарань за порушення військового обліку

В Україні електронна система призову, відома як «Оберіг», часом може позначати статус «розшукується» для осіб,…

1 годину ago