Атлантичний океан остигає з рекордною швидкістю: причину вчені не знають

В Атлантичному океані відбувається дивна аномалія, і експерти не можуть зрозуміти її причину.

За останній рік температура поверхні океану, на тлі глобального потепління, досягла нових максимумів, пише Unilad. Але щось сталося, і ситуація кардинально змінилася в Атлантичному океані, де температура поверхні раптово впала з рекордною швидкістю. За даними Національного управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA), Атлантика почала охолоджуватися з травня і стала на пару градусів холоднішою, ніж зазвичай для цієї пори року.

Тепер учені очікують, що температура все ж таки підвищиться частково через антропогенну зміну клімату і частково через складне погодне явище під назвою Ель-Ніньо. Ель-Ніньо відноситься до потепління поверхні океану або більш високих температур в океані, ніж зазвичай.

Але фахівці припускають, що атлантичний Ель-Ніньо, найімовірніше, буде замінений своїм аналогом Ла-Нінья, коли температура океану стає незвично низькою трохи завчасно.

Обидва ці погодні явища неймовірно складні і схильні до пасатів, сонячного нагрівання і опадів, що ускладнює їх прогнозування.

Однак раптовий зсув температур Атлантики і його передбачуваний перехід у Ла-Нінья, який, як прогнозується, почнеться у вересні, вельми спантеличили експертів.

“Ми розглянули список можливих механізмів, і поки нічого не підходить”, – сказав Франс Філіп Тухен, аспірант Університету Маямі.

Ці безпрецедентні зміни, очевидно, викликають занепокоєння за навколишнє середовище. Наразі вчені відстежують, чи повністю Атлантика переростає в Ла-Нінья. Якщо це станеться, то прогнози щодо клімату для навколишніх територій можуть змінитися.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Великій Британії придумали Україні рецепт перемоги з “максимально можливого болю Росії”

Одним із викликів, з якими Україна зіткнулася, є менша кількість ресурсів, як живої сили, так…

11 хв. ago

Перший в історії запис моменту смерті людини показав, якими можуть бути наші останні думки

Перший в історії запис того самого моменту, коли людина помирає, показав, якими можуть бути наші…

21 хв. ago

Земля нагрівається зсередини. Озера по всьому світу закиплять: хто постраждає першим

Кліматична криза, що нависла над Землею, призвела до того, що світ зіткнувся з неймовірними температурами…

30 хв. ago

“Нашого чемпіона відпустили”: Зеленський зробив заяву щодо затримання Усика

Президент України Володимир Зеленський прокоментував затримання боксера Олександра Усика в аеропорту у Кракові (Польща).  "Поговорив телефоном з…

35 хв. ago

Мобілізацію до 25 років зупинять: у Раді пояснили, як саме

Верховна Рада незабаром розгляне законопроєкт, що заборонить мобілізацію колишніх обмежено придатних до 25 років. Про це сказав голова…

44 хв. ago

Повітряний бій буде програно: експерт розкритикував озброєння українських F-16

Важливою є не кількість літаків, які Україна отримала від союзників, а якість їх озброєння та обладнання, яке встановлене на…

53 хв. ago