Китайці створили магнітне поле, у 800 тисяч разів сильніше за земне

Дослідники з Лабораторії сильних магнітних полів Китайської академії наук встановили новий світовий рекорд, створивши магнітне поле, у 800 000 разів сильніше, ніж у Землі. Про це повідомляє Interesting Engineering.

Зазначається, що резистивний магніт створює стійке магнітне поле в 42,02 Тесла, перевершивши таким чином попереднє досягнення у 41,4 тесла, встановлене вченими в Національній лабораторії сильних магнітних полів США в 2017 році.

Подібні резистивні магніти допомагають науковцям вивчати особливі властивості сучасних матеріалів. Зокрема, вони дозволяють досліджувати надпровідники – речовини, які можуть проводити електрику без нагрівання при дуже низьких температурах. Також за їхньою допомогою можна спостерігати нові фізичні явища та змінювати стан речовини.

За словами Йоахіма Возниці, фізика з Дрезденської лабораторії високого магнітного поля в Німеччині, рекордний магніт у Китаї закладає основу для розробки надійних магнітів, здатних витримувати навіть сильніші магнітні поля. Це досягнення може “прокласти шлях дослідникам до відкриття нової фізики”.

Водночас такий магніт має і недолік – ​​значне енергоспоживання, що робить його дорогим в експлуатації. Наприклад, резистивний магніт SHMFF потребував 32,3 мегават електроенергії, щоб досягти свого рекордного поля, що вимагало сильного наукового обґрунтування для використання такого ресурсу. Так, для встановлення рекорду знадобилося 32,3 МВт електроенергії. Тому зараз триває розробка гібридних і повністю надпровідних магнітів, які можуть створювати сильні магнітні поля з меншими витратами енергії.

“Проблема високого енергоспоживання стимулює розробку гібридних і повністю надпровідних магнітів, які можуть створювати сильні магнітні поля з меншою енергією. … Хоча очікується, що ці нові магніти будуть дешевшими в експлуатації, ніж резистивні магніти, вони також мають свої проблеми, такі як більш висока вартість будівництва та складні системи охолодження”, – йдеться у матеріалі.

Романчук Микола

Recent Posts

ТЦК уже добралися і до шкіл: що чекає на дітей та як відреагують батьки

Львівський обласний ТЦК та СП запустив ініціативу, націлену на старшокласників, заохочуючи їх продовжити навчання у…

4 хв. ago

Північна Корея відправила на війну в Україну елітний підрозділ «бойових рабів»

Майбутніх солдатів Північної Кореї обробляли ідеологією, готуючи до знищення «дияволів НАТО» і ворогів «улюбленого лідера»…

13 хв. ago

Тренування, що уповільнює старіння: які короткі вправи покращують якість життя

Запалення в організмі може пошкоджувати клітини, спричиняти хвороби, збільшувати вагу та прискорювати процес старіння. Хронічне…

25 хв. ago

Трамп може програти вибори через свою позицію щодо України: що кажуть виборці

Для американських виборців у кількох штатах відношення до війни в Україні є важливим критерієм для вибору нового…

34 хв. ago

Ніколи так не робіть: ось чому квашена капуста виходить не хрумкою і водянистою

Квашена капуста — відмінний додаток до зимового раціону, багатий на вітамін С і пробіотики, які…

43 хв. ago

Тривалі підводні місії: учені створили батарею, яка працює на глибині під тиском

Учені створили акумулятор, що працює на глибині 6000 м під тиском. Він може забезпечити вдвічі більшу…

52 хв. ago