Знайдено найстаріший затонулий корабель: його скарби досі при ньому

На північному узбережжі Ізраїлю було знайдено затонуле судно, чий вік становить понад 3 тис. років. Вантаж стародавнього затонулого корабля залишався неушкодженим весь цей час, пише Science Alert.

Затонулий корабель разом з артефактами було знайдено на глибині понад 1,6 км на дні Середземного моря. Відкриття зробили співробітники енергетичної компанії Energean, які проводили роботи біля берегів Ізраїлю.

Команда обстежила затонулий корабель і його вантаж, що складається з сотень амфор, глечиків тощо. У них зберігалися такі товари, як вино, оливкова олія та інші продукти, які були частиною морської торгівлі бронзового століття.

Амфори і глечики на місці корабельної аварії Фото: Energean

“Ймовірно, корабель затонув унаслідок якоїсь події, або через шторм, або під час піратського нападу — широко розповсюджене явище в пізньому бронзовому столітті”, — заявив глава морського підрозділу Управління старожитностей Ізраїлю Якоб Шарвіт.

Стародавній корабель було виявлено за 90 км від узбережжя північного Ізраїлю, згідно з офіційними даними, судно датують 13 або 13 століттям до н.е. Таким чином знайденому судну понад 3 тис. років. За словами експертів, затонуле судно, мабуть, належить до розквіту морської торгівлі в бронзовому столітті.

Члени команди Energean обстежили затонулий корабель Фото: Energean

Члени команди Energean обстежили затонулий корабель і знайшли величезну кількість глечиків, що спочивають на морському дні.

“Коли ми відправили знімки з морського дна Управлінню старожитностей, це виявилося сенсаційним відкриттям, яке перевершувало всі наші очікування”, — каже керівник відділу навколишнього середовища компанії Карніт Бахартан.

За його словами, місце аварії корабля вказує на те, що стародавні мореплавці могли орієнтуватися не тільки в прямій видимості берега, а й за допомогою положення зірок і сонця.

“Це відкриття світового рівня, яке змінює історію”, — додає Бахартан.

Співробітники компанії також підняли на поверхню кілька посудин, які незабаром будуть представлені публіці.

Ольга Степанова

Recent Posts

Бангладеш почав полювання на експрем’єрку: Хасіна звинувачується в жахливих злочинах

Міжнародний кримінальний трибунал Бангладеш ухвалив ордер на арешт колишньої прем’єр-міністерки Шейхи Хасіни. Її звинувачують у…

2 хв. ago

Що показують соцопитування: чому в штабі Гарріс напередодні виборів б’ють на сполох

Віце-президент США Камала Гарріс вирішила переглянути свою передвиборчу кампанію, зосереджуючись на залученні чоловічого електорату та…

58 хв. ago

Мобілізаційний сплеск: у ТЦК похвалилися ефективністю своїх рейдів

Рейди, організовані територіальними центрами комплектування (ТЦК) у громадських місцях, сприяють підвищенню мобілізаційної активності та свідомості…

1 годину ago

Тайваньські вчені створили перший у світі компактний квантовий комп’ютер

Дослідники з Тайваню оголосили про створення найменшого у світі однофотонного квантового комп’ютера, що може змінити…

1 годину ago

В Києві організували схему втечі чоловіків до Польщі на «навчання»

У Києві правоохоронці викрили масштабну аферу, за якою місцевий мешканець пропонував послуги незаконного перетину кордону…

1 годину ago

Росіяни створили фейковий сайт Держприкордонслужби України

У мережі Інтернет виявили фейковий сайт, який повністю імітував дизайн і структуру офіційного вебресурсу Державної…

1 годину ago