Усередині виявилася записка: в Україні археологи знайшли “капсулу часу”

Під час ремонту церкви Воскресіння Христового у селі Бишки Тернопільської області випадково виявили “капсулу часу” . Подробиці та фотографії знахідки було опубліковано 19 червня на Facebook-сторінці Козовського Форуму.

Усередині пошкодженої скляної банки виявилася записка, попри те, що всередину потрапила волога і папір став “практично мокрим”. Документ вдалося розгорнути з мінімальними пошкодженнями, і текст зберігся досить добре.

Цю записку, датовану 1937 роком, помістили в банку в день закладення першого каменю під будівництво храму. Заснування було закладено 9 травня за участю Степана Городецького із села Урмань, Петра Пастуха із села Куропатники та Іллі Залуцького, який був священником у селі Бишки з 1917 по 1921 рік.

На момент закладки “капсули часу” священником у Бишках був Микола Косович, який прожив із 1901 по 1941 роки. Через кілька років після закладки записки він став жертвою більшовицьких репресій.

Послання з минулого повідомляє, що зведення храму керував відомий архітектор Євген Нагорний. Будівництвом займався Омелян Косович, а солтисом села був Гринько Безкоровайний. Церковний комітет очолював Іван Федєчко, і у записці наведено список усіх членів будівельного комітету.

“Звичайно, це були шановні люди, яких мало пам’ятати село. Завдяки цій знахідці хтось, можливо, знайде своїх предків”, – йдеться у публікації.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago