SpaceX Маска отримала контракт на $733 млн від Пентагону на нові місії в космосі

Ілон Маск знову на перших шпальтах, і не просто через новий твіт. Його компанія SpaceX щойно уклала контракт із Космічними силами США на понад $733 мільйони в рамках програми “Starshield” — ініціативи, спрямованої на запуск космічних систем національної безпеки.

Отримавши цей контракт, SpaceX забезпечить запуск дев’яти місій протягом кількох наступних років, закріплюючи за собою позицію головного гравця на арені військових космічних запусків.

Що за місії плануються?

Space.com повідомляє, що сім із цих місій буде виконано для Агентства космічного розвитку США (SDA), а ще одна — для Національного управління розвідки США (NRO), структури, яка відповідає за управління американськими розвідувальними супутниками. Спочатку йшлося про вісім місій, але SpaceX додала ще одну партію запусків. Всі ці місії заплановано виконати за допомогою ракети Falcon 9, і стартують вони не раніше 2026 року.

Що говорить Пентагон?

Крістін Панценхаген, виконавча директорка програми Assured Access to Space, висловила впевненість у важливості нових місій: “У цю епоху суперництва великих держав дуже важливо не залишати можливості на землі”. Вона підкреслила, що конструкція нової фази програми дозволить швидше виконувати запуски для важливих військових корисних навантажень, покращуючи доступ до космосу заради національної безпеки.

Чого очікувати далі?

Хоча Космічні сили США поки не розкривають подробиці про сім місій для SDA, відомо, що “набір місій” для NRO, який відповідає за розвідувальні супутники, буде запускатися з бази Ванденберг у Каліфорнії. Ці місії мають стартувати у четвертому кварталі 2025 фінансового року та повторитися у четвертому кварталі 2026-го.

Цікаво, що нові замовлення були видані в межах контракту, який Космічні сили підписали не лише зі SpaceX, але й з Blue Origin та United Launch Alliance. Контракт формально оформлений як “невизначена поставка, невизначена кількість”, що означає, що США тримають двері відчиненими для додаткових запусків.

Романчук Микола

Recent Posts

Хмарно, але з проясненнями: чого чекати від погоди сьогодні, 21 жовтня

Сьогодні, 21 жовтня, в Україні буде хмарно з проясненнями. Синоптики з "Українського гідрометеорологічного центру" повідомили, що країну…

15 хв. ago

В США гелікоптер врізався в радіовежу: четверо загиблих, серед них – дитина

У Х'юстоні, штат Техас, сталася жахлива авіакатастрофа: гелікоптер моделі R44, що вилетів з аеропорту Еллінгтон-Філд,…

22 хв. ago

В Молдові буде другий тур президентських виборів: попередні результати

У Молдові триває інтрига навколо президентських виборів, де чинна лідерка країни Майя Санду, попри високий…

27 хв. ago

У Києві через падіння уламків «Шахедів» виникла пожежа, є постраждалий

У Києві цієї ночі в результаті ворожої атаки із застосуванням ударних дронів і падіння їхніх…

32 хв. ago

Схоже на підкуп: Ілон Маск обіцяє мільйон доларів щодня за підтримку його петиції

Американський мільярдер та засновник SpaceX Ілон Маск розпочав нову кампанію у переддень президентських виборів у…

7 години ago

“У ЗСУ криза мотивації”: боєць розповів про виснаження та втрату надії серед військових

Захисник 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Ярослав Галас розповів, що серед бійців ЗСУ дедалі частіше спостерігається…

7 години ago