SpaceX Маска отримала контракт на $733 млн від Пентагону на нові місії в космосі

Ілон Маск знову на перших шпальтах, і не просто через новий твіт. Його компанія SpaceX щойно уклала контракт із Космічними силами США на понад $733 мільйони в рамках програми “Starshield” — ініціативи, спрямованої на запуск космічних систем національної безпеки.

Отримавши цей контракт, SpaceX забезпечить запуск дев’яти місій протягом кількох наступних років, закріплюючи за собою позицію головного гравця на арені військових космічних запусків.

Що за місії плануються?

Space.com повідомляє, що сім із цих місій буде виконано для Агентства космічного розвитку США (SDA), а ще одна — для Національного управління розвідки США (NRO), структури, яка відповідає за управління американськими розвідувальними супутниками. Спочатку йшлося про вісім місій, але SpaceX додала ще одну партію запусків. Всі ці місії заплановано виконати за допомогою ракети Falcon 9, і стартують вони не раніше 2026 року.

Що говорить Пентагон?

Крістін Панценхаген, виконавча директорка програми Assured Access to Space, висловила впевненість у важливості нових місій: “У цю епоху суперництва великих держав дуже важливо не залишати можливості на землі”. Вона підкреслила, що конструкція нової фази програми дозволить швидше виконувати запуски для важливих військових корисних навантажень, покращуючи доступ до космосу заради національної безпеки.

Чого очікувати далі?

Хоча Космічні сили США поки не розкривають подробиці про сім місій для SDA, відомо, що “набір місій” для NRO, який відповідає за розвідувальні супутники, буде запускатися з бази Ванденберг у Каліфорнії. Ці місії мають стартувати у четвертому кварталі 2025 фінансового року та повторитися у четвертому кварталі 2026-го.

Цікаво, що нові замовлення були видані в межах контракту, який Космічні сили підписали не лише зі SpaceX, але й з Blue Origin та United Launch Alliance. Контракт формально оформлений як “невизначена поставка, невизначена кількість”, що означає, що США тримають двері відчиненими для додаткових запусків.

Романчук Микола

Recent Posts

Зеленський обурився корупцією у МСЕК, фальшивою інвалідністю прокурорів та скликав РНБО

Президент України Володимир Зеленський різко відреагував на корупційні схеми в медико-соціальних експертних комісіях (МСЕК). У…

30 хв. ago

Ексмера Владивостока, засудженого на 15 років, відправляють на фронт в Україну

Колишній мер Владивостока Ігор Пушкарьов, якого засудили на 15 років за корупцію, тепер підписав контракт…

36 хв. ago

Як пахнути без парфумів: 5 простих способів залишатися жінці свіжою щодня

Парфуми — це, безумовно, вишуканий аксесуар, але їхній аромат не завжди тримається довго, а інколи…

54 хв. ago

Чоловік, який двічі “обдурив смерть”, розповів про свій досвід зустрічі із потойбіччям

Піт Маккензі Ходж, батько та колишній барабанщик з Манчестера, двічі дивом уникнув смерті, і тепер…

1 годину ago

Чому одні люди — справжній “шведський стіл” для комарів: вчені розкрили секрет

Якщо ви коли-небудь дивувалися, чому комарі завжди обирають саме вас, є наукове пояснення. Виявляється, деякі…

2 години ago

Українська родина, яка втекла від війни, стала жертвою стихії у США

Трагічний випадок сколихнув українську громаду: родина, яка втекла від війни в Україні, загинула внаслідок урагану…

2 години ago