Під згорілим вщент Нотр-Дамом знайшли свинцевий саркофаг: його відкрили і оторопіли

Під культовим собором Нотр-Дам-де-Парі в Парижі після масштабної пожежі знайшли два саркофаги. В одному з них містилося тіло з відпиляним черепом. Роками його особу не могли встановити, але, схоже, справа зрушилась з мертвої точки, повідомляє IFLScience.

Після того, як у 2019 році знаменитий собор згорів дотла, під обпаленими руїнами зробили низку неймовірних знахідок. Серед них були два незвичайні свинцеві саркофаги, поховані під собором сотні років тому. Обережно відкриваючи саркофаги, дослідники з Університету Тулузи знайшли останки двох небідних чоловіків,. Одне з тіл було легко впізнано завдяки епітафії, яка залишилася майже неушкодженою.

“Це тіло месіра Антуана де ла Порт Каноіна де Легліза. Помер 24 грудня 1710 року на своєму83 році” – послужливо читалася епітафія. 

Труна була зроблена зі свинцю, щоб зберегти тіло, – доля доступна лише багатим того часу. Але, на жаль, труна не була цілою, а тіло значно розклалося, залишивши лише кістки, волосся та кілька фрагментів текстилю. Його кістки показали ознаки малорухливого способу життя, а також подагру, захворювання, яке іноді спричиняється надмірним вживанням їжі та пиття.

Вчені розповіли, що де ла Порт був каноніком і важливою персоною свого часу, саме в такому місці собору його похоіали (точніше, під ним). Протягом свого життя він був впливовим і багатим, замовив кілька картин, які зараз висять у Луврі, і платив на підтримку хору собору.

Особа “мешканця” другого саркофага досі залишалася таємницею. Ранній аналіз показав, що тіло, судячи з його тазових кісток, належало чоловікові віком від 25 до 40 років, який, ймовірно, змалку їздив верхи. Кістки мали ознаки хронічного захворювання, тоді як більшість його зубів були зруйновані ще за життя. У аристократа також були ознаки деформації черепа, ймовірно, через те, що він носив головний убір або пов’язку в дитинстві.

Окрім цього, на його тілі були ознаки реактивної кістки, утвореної після травми, що говорить про те, що причиною смерті міг бути хронічний менінгіт, спричинений туберкульозом. Його череп також відпиляли після смерті, що було звичайною практикою серед знаті в XVI столітті. Команда вважає, що тіло могло належати французькому поету Жоакіму дю Белле, який жив з 1522 по 1560 рік. 

“Наша увага була зосереджена на Жоашені дю Белле, видатному вершнику та туберкульозному поеті, який помер у 1560 році, а розтин його тіла виявив ознаки хронічного менінгіту”, – пояснює команда з Національного інституту археологічних досліджень. 

Дю Белле не був каноніком, втім, його могилу не знайшли в 1758 році поруч з могилою його дядька, хоча родина хотіла, щоб його поховали саме там. Так чи інакше, все ще залишається загадкою, як його тіло опинилося там, де воно опинилося, враховуючи, що було записано, що тіло дю Белле поховали в бічній каплиці. Висуваються дві аргументовані гіпотези: тимчасове поховання, яке стало постійним. Або ж перенесення його труни під час іншого поховання в 1569 році, після публікації повного зібрання його творів.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

“Крута колаба”: Борис Джонсон шокував соцмережі відео з українською провідницею

Українські провідниці з "Укрзалізниці" залучили колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона до комічного відео, у якому…

6 хв. ago

ЗСУ опустилися в рейтингу найсильніших армій світу, а РФ все ще на другому місті (інфографіка)

Збройні сили України на сьогодні посідають 18 сходинку у рейтингу найсильніших армій світу. Минулого року…

15 хв. ago

Українці почали отримувати листи зі штрафами: що відбувається

На поштові скриньки українців невідомі шахраї почали розсилати повідомлення нібито від "господарського суду" певної області,…

23 хв. ago

Брак підготовленої піхоти і тактика просочування ворога: Арестович попередив, що фронт тріщить по швах

Ексрадник Офісу президента Олексій Арестович заявив, що український фронт переживає серйозні труднощі не лише в районі…

28 хв. ago

Черги, затримки та бюрократія: ветеран розповів про знущання МСЕК

В Україні оформлення інвалідності для ветеранів стало надзвичайно складним і тривалим процесом. Ветеран Ігор Салій…

32 хв. ago

В Україні суттєво подорожчає інтернет: що відомо наразі

З 1 жовтня в Україні збираються виключити інтернет-провайдерів зі спрощеної системи оподаткування (ССО). Про це написала народна депутатка України…

41 хв. ago