Гість із космосу. Величезна вогняна куля вибухнула в небі над Європою: що це було (відео)

У суботу, 18 травня ближче до опівночі жителі Іспанії та Португалії стали свідками входження в атмосферу яскравого космічного гостя. Вчені вважають, що об’єкт, який рухався зі швидкістю приблизно 160 тисяч км/год, є уламком поки що невідомої комети, пише The New York Times.

Величезна вогняна куля вибухнула і осяяла небо яскравим синьо-зеленим світлом на дуже короткий час і за цією подією спостерігали тисячі людей. Уже в неділю, 19 травня, соціальні мережі заповнили відеоролики, на яких видно падіння космічного об’єкта.

У суботу, 18 травня ближче до опівночі жителі Іспанії та Португалії стали свідками входження в атмосферу яскравого космічного гостя Фото: Скриншот

За словами вчених з Європейського космічного агентства (ЄКА), зазвичай такі вогняні кулі виникають в атмосфері під час падіння уламків астероїдів.

Учені вважають, що об’єкт, який рухався зі швидкістю приблизно 160 тисяч км/год, є уламком поки що невідомої комети Фото: Скриншот

Коли ці камені входять в атмосферу, то через тертя вони нагріваються і вибухають. Але іноді такі уламки не належать астроїдам, а є уламками комет.

Вчені вважають, що в цьому випадку в небі спостерігався якраз вибух уламка ще невідомої комети, який увійшов в атмосферу Землі на швидкості приблизно 160 тисяч км/год. При цьому сам вибух стався на висоті приблизно 55 км. У ЄКА заявили, що, найімовірніше, після вибуху жоден з осколків об’єкта не досяг поверхні планети.

Учені припустили, що гість із космосу був кометою через нехарактерну для уламків астероїдів траєкторію польоту, коли вони падають на Землю.

Комети є крижаними об’єктами, які були створені ще на зорі Сонячної системи і багато хто з них досі обертаються навколо Сонця. Комети мають різний період обертання, який може становити десятки і навіть сотні років. Під час зближення із Сонцем комети нагріваються і від них відколюються шматки, які залишаються в найближчому до Землі просторі. Деякі комети відповідальні за створення метеорних потоків, через які Земля проходить щороку.

Вченим ще доведеться визначити, що за комета викинула уламок, який увійшов в атмосферу Землі і швидше за все здивував багатьох спостерігачів дуже яскравим видовищем.

Ольга Степанова

Recent Posts

Газ подорожчає для всіх: як новий тариф вдарить по гаманцю

З 2025 року в Україні для всіх споживачів встановлять єдиний тариф на постачання газу, але…

9 хв. ago

Трамп, принц Гаррі та багато інших: у мережі з’явився список гостей вечірок P Diddy (фото)

Популярного американського музиканта і продюсера Шона Комбса, більш відомого під псевдонімом P Diddy (Puff Daddy), звинуватили в…

28 хв. ago

Telegram створить свій аналог Youtube

Месенджер Telegram має намір запустити власний відеохостинг на зразок Youtube. Адміністрація платформи навіть оголосила конкурс на створення відеоплеєра,…

42 хв. ago

“Ми будемо біля ТЦК до ранку”. Ломаченко опублікував відео “знущання над усією Україною”

Колишній чемпіон світу з боксу у трьох вагових категоріях Василь Ломаченко у себе в соціальних мережах влаштував…

47 хв. ago

Циклон Finny накриє Україну: в яких областях очікувати сильні дощі

У неділю на Україну обрушиться циклон Finny, який принесе зливи та грози в західні, північні,…

53 хв. ago

Паста доктора Амосова: як правильно готувати суміш-панацеєю від усіх хвороб

У періоди, коли ми частіше стикаємося з інфекціями та застудами, добре дбати про свій імунітет,…

59 хв. ago