У США виявили щелепи морського чудовиська віком 80 мільйонів років

У Техасі були виявлені скам’янілості величезного рідкісного мозазавра з гігантськими кулястими зубами, як показало нове дослідження.

Два фрагменти щелеп дорослої тварини дають уявлення про спосіб життя Globidens alabamaensis, який міг досягати довжини до 6 метрів. Тупі зуби, що вистилають щелепи, демонструють грубу силу, яку мозазаври застосовували до своєї здобичі. Дослідники описали відкриття двох щелепних кісток у статті, опублікованій у журналі Journal of Paleontological Sciences.

“Ці структури з їхньою грибоподібною формою чудово підходять для ударних атак – для дроблення панцира. Якщо щось вислизає, і ви це розбиваєте, це свого роду те, що треба”, – розповіла Live Science Бетані Берк Франклін, морський палеонтолог і викладач у Техаському музеї копалин крізь час у Гіллсборо. Франклін, яка спеціалізується на морських рептиліях, не брала участі в дослідженні.

У пізньокрейдяний період (100,5-66 мільйонів років тому) багато знакових морських хижаків, як-от дельфіноподібні іхтіозаври і довгошиї плезіозаври, зазнали зміни клімату і подальших змін у морській екосистемі. Мозазаври стали домінуючими хижаками в мілководних морях тієї епохи, зайнявши ніші, які колись займали їхні більш відомі попередники. Ці рептилії швидко диверсифікувалися, заповнивши кілька ніш у мінливому і багатому здобиччю середовищі.

G. alabamaensis був виявлений у 1912 році, але тільки кілька майже повних зразків цього мозазавра коли-небудь були виявлені. Більшість викопних доказів складаються із зубів і невеликих фрагментів щелеп. Відтоді було описано ще чотири види Globidens.

У той час як більшість мозазаврів могли похвалитися грізним набором кинджалоподібних зубів, у Globidens з’явилися тупі, округлі зуби, які підходили для дроблення панцирів черепах, амонітів і двостулкових молюсків. Західний внутрішній морський шлях, який розділив те, що зараз є Північною Америкою в пізньому крейдяному періоді, міг би забезпечити G. alabamaensis широким спектром панцирної здобичі.

Кулясті зуби мозазавра ідеально підходили для дроблення черепашок / фото надано Тревором Ремпертом

Фрагменти були виявлені приватним мисливцем за копалинами у 2023 році у формації Озан на північному сході Техасу. Родовище, в якому вони були знайдені, датується кампанським віком (83,6-72,1 мільйона років тому) і має товщину всього 20 сантиметрів. Проте, воно виявилося багатим на скам’янілості, зокрема інших мозазаврів.

Збереження навіть частини голови тварини є захоплюючим, сказав Франклін. “Матеріал черепа, як правило, здавлюється сильніше, особливо в цих тонких шарах”, – пояснила вона.

В одній із щелеп усе ще збереглося 12 зубів, в іншій – тільки шість. Зуби близько дюйма завдовжки й округлі, ідеально підходять для дроблення жорстких раковин молюсків. В одній щелепі зародковий зуб залишився нижче лінії ясен. Він міг з’явитися пізніше, щоб заповнити прогалину. Вчені вважають, що, як і акули, мозазаври скидали зуби і замінювали їх протягом усього життя.

Завдяки цим унікальним зубам вони могли співіснувати з іншими великими мозазаврами, які переслідували різні види здобичі, сказала Франклін.

“Ймовірно, на адаптацію вплинула велика кількість головоногих молюсків. Кілька видів могли співіснувати, оскільки вони не використовували одні й ті самі ресурси. Вони [мозазаври] були одними з найбільш швидко еволюціонуючих хижаків того часу. Вони заповнювали ніші, які були залишені іншими великими морськими хижаками – у харчовому ланцюзі були величезні прірви”, – пояснила вона.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

58 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

60 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

1 годину ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

1 годину ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

1 годину ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

1 годину ago