Вчені виявили в космосі величезний пласт води, що ширяє

Вчені зробили революційне відкриття про воду в космосі, і в ньому йдеться про те, де саме можуть зароджуватися нові планети.

 Вони виявили водяну пару на околицях молодої зірки HL Tauri, і це дуже важливо, оскільки вода має вирішальне значення для формування життя. Дослідникам вперше вдалося з’ясувати, як вода розподіляється у цих планетотворчих середовищах. Для цього вони використовували групу телескопів у Чилі, які настільки точні, що роблять чіткіші зображення, ніж космічний телескоп Хаббл у видимому світлі, пише  Astrobiology .

Розуміння того, як розподіляється вода в дисках, де формуються планети, може багато розповісти про те, як виникають деякі з них, на яких потенційно може існувати життя. Команда під керівництвом  Стефано Фачіні  виявила, що у певній області диска навколо HL Tauri знаходиться величезна кількість води – більш ніж утричі більше, ніж в океанах Землі. Це може вказати на те, де і як можуть формуватися планети. Але вловити такі деталі з відстані 450 світлових років не так просто, особливо з урахуванням водяної пари в атмосфері Землі. Саме тому високе та сухе розташування ALMA в Чилі ідеально підходить для такого роду спостережень.

Крім складання карти водяної пари навколо молодої зірки HL Tauri, це дослідження має ширше значення для розуміння хімічного складу планет, що формуються. Присутність води в регіонах, де формуються планети, говорить про те, що ці майбутні світи можуть успадкувати багате середовище на ранніх стадіях свого розвитку. Цей факт ставить під сумнів колишні припущення про те, коли і як планети купують воду, вказуючи на те, що будівельні блоки для придатних для життя планет можуть бути від початку.

Завдяки майбутній модернізації ALMA вчені зможуть краще зрозуміти, як формуються планети і яку роль у цьому процесі відіграє вода. Це великий крок до розуміння не лише того, звідки береться вода у цих далеких регіонах, а й того, як вона впливає на розвиток та склад планет. Це може навіть допомогти нам більш точно з’ясувати, наскільки поширені у Всесвіті планети, багаті на воду і потенційно придатні для життя.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Українцям розповіли, в якій валюті краще тримати гроші: чи варто вкладати кошти в долари

Вкладення коштів у різні активи може допомогти захистити заощадження і навіть заробити на них. Наприклад,…

6 хв. ago

Гонконгом шириться нова смертельна хвороба: померли вже четверо людей

У Гонконзі (адміністративний район КНР) поширюється смертоносна бактеріальна інфекція. Відомо вже про чотири летальні випадки. Як…

18 хв. ago

Затримання “Тринадцятого”: у телеграм-каналі воєнного злочинця справжня істерика

У телеграм-каналі Єгора Гузенка справжня істерика. Так, небайдужі закликають правоохоронців припинити знущання з затриманого. Про…

27 хв. ago

Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції…

37 хв. ago

3,5-метровий Дракула з величезними крилами: названо найбільшу істоту на Землі, що літає (фото)

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати домівкою…

46 хв. ago

Посилки з AliExpress стануть розкішшю: нові правила позбавлять дешевого шопінгу

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час…

54 хв. ago