Науковці з’ясували, звідки прилітають на Землю метеорити

Дослідники нарешті пролили світло на таємницю походження більшості метеоритів, які падають на Землю.

Понад 90% цих космічних тіл походять із кількох родин астероїдів, що знаходяться в головному поясі між Марсом і Юпітером, як показують останні наукові дослідження.

Результати, оприлюднені командами з Французького національного центру наукових досліджень, Європейської південної обсерваторії та Карлового університету в Чехії, стали можливими завдяки поєднанню телескопічних спостережень і комп’ютерного моделювання.

Ці відкриття допомогли зрозуміти природу найбільш поширених метеоритів – хондритів H і L типів, які складають близько 70% від загальної кількості. Хондрити є уламками, що сформувалися внаслідок швидкого охолодження розплавлених порід. Учені встановили, що вони походять з астероїдних родин Массалія, Карін і Короніда.

Відстеження дат масштабних космічних зіткнень дозволило з’ясувати, коли саме ці метеорити з’явилися. Наприклад, Массалія пережила зіткнення 466 мільйонів років тому і ще одне 40 мільйонів років тому. Родини Карін і Короніда зазнали зіткнень 5,8 і 7,6 мільйонів років тому відповідно.

Цей прорив у дослідженнях пояснює, чому сучасні метеорити, що досягають Землі, походять здебільшого з недавніх зіткнень. Також менш поширені метеорити були віднесені до інших астероїдних родин, як-от Veritas, Polana та Eos. Це значно збагатило знання про походження космічних тіл.

Науковці вважають, що ці результати відкривають нові перспективи для вивчення еволюції Сонячної системи і руху метеоритів. Наступним кроком буде дослідження залізних метеоритів, палласитів і уреїлітів, що дозволить охопити всі відомі типи метеоритів.

Романчук Микола

Recent Posts

Зеленський назвав моделі економічного бронювання несправедливими

Президент України назвавши несправедливими моделі економічного бронювання, запропоновані Мінекономіки. Про це він повідомив під час…

2 години ago

Автомобілі, які продаються найгірше: експерти назвали проблемні моделі

Продаж уживаного автомобіля часто перетворюється на справжній квест, і іноді власники стикаються з неприємними несподіванками.…

2 години ago

На Марсі вчені знайшли «висушену людську голову»: подробиці знахідки (фото)

Марсохід Perseverance зафіксував об'єкт, що нагадує висушену людську голову, яка, здається, розкладається і відокремлена від тіла.…

3 години ago

Перший сніг: в Укргідрометцентрі розповіли, коли його можуть побачити українці

В перших числах листопада може утворитися циклон, який принесе дощ, подекуди з мокрим снігом. Про це…

3 години ago

Новий скандал: у курятині для ЗСУ знайшли медичне приладдя

У закупленій для постачання українській армії замороженій курятині виявили медичну голку, яка знаходилася в захисному…

3 години ago

Школярів за розмови російською на перервах очікують штрафи до 1700 грн

В Україні з’явився новий скандальний законопроєкт, що забороняє використання російської мови у школах навіть під…

3 години ago