Перший в історії запис моменту смерті людини показав, якими можуть бути наші останні думки

Перший в історії запис того самого моменту, коли людина помирає, показав, якими можуть бути наші останні думки.

Про це пише LADbible.

Дослідники у Ванкувері, Канада, подивилися на мозок 87-річного пацієнта, який страждав на епілепсію, але несподівано помер внаслідок серцевого нападу, коли вони спостерігали за ним.

Використовуючи результати електроенцефалограми (ЕЕГ), вони змогли визначити, що відбувалося в його мозку в останні хвилини життя – зокрема, за 30 секунд до і після того, як його серце припинило битися.

І давня ідея про те, що життя “проноситься перед очима”, може виявитися реальністю після того, як було виявлено збільшення “гамма-осциляцій”. “Гамма-осциляції” пов’язані з відновленням спогадів і сновидінь, що може свідчити про те, що пацієнт переживав минулий досвід перед смертю.

Головний автор дослідження, опублікованого в журналі Frontiers in Ageing Neuroscience, доктор Аджмал Земмар сказав: “Генеруючи коливання, які беруть участь у відновленні пам’яті, мозок може відтворювати останні спогади про важливі життєві події безпосередньо перед смертю, подібні до тих, які спостерігаються у передсмертних переживаннях. Ці висновки кидають виклик нашому розумінню того, коли саме закінчується життя, і породжують важливі подальші питання, наприклад, пов’язані з часом донорства органів”.

Дослідники вивчили мозок 87-річного пацієнта через 15 хвилин після його смерті / Фото: Frontiers in Ageing Neuroscience

Дослідження показало подібні зміни в мозкових хвилях у щурів у момент смерті – але це вперше виявлено у людей. Однак, як і у випадку з більшістю досліджень, команда каже, що для отримання більш переконливих результатів необхідні подальші дослідження.

Важливо також зазначити, що дані зосереджені лише на одному конкретному випадку, а мозок пацієнта вже був пошкоджений епілепсією. Тому фахівці не можуть з упевненістю сказати, чи сталося б те саме з іншою людиною, незадовго до її смерті.

“Дещо ми можемо дізнатися з цього дослідження: хоча наші близькі мають заплющити очі і готові залишити нас на спочинок, їхній мозок може відтворювати деякі з найкращих моментів, які вони пережили у своєму житті”, – додає доктор Земмар.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

53 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

54 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

56 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

58 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

1 годину ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

1 годину ago