Новий матеріал: створено скло, яке відновлюється після пошкодження

Автори дослідження, опублікованого в Materials Research Society Bulletin, створили новий матеріал, який є різновидом халькогенідного скла. Після опромінення гамма-випромінюванням, виявлені дефекти в склі зникли згодом за командної температури. Тобто скло відновилося самостійно без будь-якого втручання. Такий матеріал має велике значення для застосування як у космосі, так і на Землі, пише ScienceAlert.

Халькогенідне скло має унікальні оптичні та електрофізичні властивості. Вони створюються за допомогою об’єднання сірки, селену, телуру або полонію і взаємодіють зі світлом таким чином, що їх використовують в оптичних пристроях. Особливо тих, де потрібна висока чутливість до інфрачервоного світла. Хоча вони мають і багато інших застосувань.

Учені вирішили створити новий вид халькогенідного скла на основі сірки, германію і сурми. За словами авторів дослідження, у такому склі немає кисню, а тому воно дуже добре підходить для інфрачервоного діапазону світла. Коли хімічні елементи з’єднуються разом, вони утворюють дуже прозорі для інфрачервоного діапазону матеріали, але з дуже великими атомами і слабкими зв’язками.

Це скло необхідно випробовувати під час навантажень, яких воно може зазнавати в умовах експлуатації, і одним із таких впливів є гамма-випромінювання. Річ у тім, що вчені вирішили створити новий матеріал, який можна було б використовувати саме в космічному середовищі в різних датчиках, стійких до випромінювання.

У космосі багато гамма-випромінювання, але ми не піддаємося його впливу через те, що нас захищає атмосфера Землі. Але радіоактивний розпад деяких ізотопів хімічних елементів може виробляти гамма-випромінювання.

Учені використовували гамма-випромінювання, створене розпадом ізотопу коабль-60 для опромінення нового матеріалу. У результаті в склі виникли крихітні дефекти, які спотворили слабкі зв’язки між атомами. Потім учені помістили нове скло в умови з кімнатною температурою і за місяць воно відновилося після пошкодження.

Дослідники вважають, що їхній матеріал має великий потенціал для подальшого використання в екстремальних умовах, не тільки в космосі, а й на Землі.

Автори хочуть удосконалити отримане скло і використати його як основу для створення інших стекол, які, як сподіваються вчені, також матимуть здатність самостійно відновлюватися після пошкоджень.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік зіткнувся з ведмедем, залізши до його лігва: чим це закінчилося (відео)

Сербський блогер зняв на відео момент, коли він зіткнувся з ведмедем, залізши в його лігво.…

4 хв. ago

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

12 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

20 хв. ago

Найекстремальніша “хвиля-вбивця” в історії: гігантська стіна води досягла висоти 4 поверху (відео)

Океан покриває більшу частину поверхні планети, але все ще є найбільш маловивченим місцем на Землі.…

28 хв. ago

В Україну масово везуть китайські авто: топ-5 найпопулярніших моделей

Українці почали набагато активніше купувати автомобілі з Китаю. Протягом серпня до України ввезли з КНР понад…

36 хв. ago

“П’яні та побиті”: в “Укрзалізниці” відреагували на скандал з воєнізованими охоронцями

Близько 6-ї ранку 16 вересня в потязі працівник воєнізованої охорони "Укрзалізниці" заснув у купе провідника.…

44 хв. ago