Океан, що закипає, кишить токсичними й небезпечними організмами: їх ставатиме дедалі більше

У 2022 році Берингова протока на Алясці постраждала від безпрецедентного цвітіння токсичних організмів Alexandrium catenella — одноклітинного організму, здатного призвести до паралітичного отруєння молюсками. Тоді площа цвітіння в полярних водах сягнула неймовірних 600 кілометрів і тепер учені вважають, що подібні події можуть стати частішими, пише Science.

За словами провідного автора дослідження Іві Фашона, у майбутньому на Землю, ймовірно, чекають дедалі масовіші подібні цвітіння. Річ у тім, що чим тепліша вода в океані, тим швидше і частіше можуть рости й розмножуватися організми. Ба більше, вчені виявили, що концентрація одноклітинних організмів у воді в 100 разів перевищувала допустимий рівень, необхідний для попередження про небезпеку громадської охорони здоров’я.

Екологиня з Морської консультативної програми Alaska Sea Grant Джулі Матвею вважає, що їм із колегами пощастило задокументувати незвичайне цвітіння, яке цілком могло б залишитися непоміченим. Водночас люди, які споживають молюсків у їжу, з легкістю могли б захворіти.

Зазначимо, що проблема цвітіння Alexandrium catenella — проблема, яка давно турбує рибальство в нижчих широтах, зокрема південно-східній Алясці. Однак останніми роками вчені виявили докази того, що цвітіння загрожує й арктичному середовищу. Наприклад, минула експедиція показала масивні пласти організмів — спляча форма Alexandrium catenella, що простягаються на більш ніж 1000 кілометрів від Берингової протоки до західного краю моря Бофорта. На жаль, за відповідних умов ці цисти можуть викликати шкідливе цвітіння.

На цьому супутниковому знімку Берингової протоки, зробленому 2 серпня 2022 року, шкідливе цвітіння водоростей показано червоним кольором Фото: Universidade Federal do Rio de Janeiro

Автори дослідження підозрюють, що цвітіння 2022 року зародилося в Беринговому морі. А потім за допомогою сильних вітрів перемістилося в тепліші води Аляски. Тут сприятлива температура та умови з поживними речовинами дозволили водоростям активно розмножуватися.

За словами еколога з Університету Стоуні-Брук Крістофера Гоблера, безпрецедентне полярне цвітіння сьогодні являє собою загрозу, що зростає, а тому нам слід приділити їй більше уваги. Попереднє дослідження також показало, що потепління Світового океану вже розширило зону цвітіння в північній частині Атлантичного і Тихого океану.

Науковці все ще намагаються зрозуміти, як токсини переміщуються харчовою мережею, проте цей процес поки що все ще залишається таємницею.

Ольга Степанова

Recent Posts

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

2 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

11 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

20 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

33 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

40 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

52 хв. ago