У США створили “ядерну батарейку”, яка може працювати хоч 100 років

Атомна енергія – це не лише про велетенські АЕС, але й про “кишенькові” батарейки. Так, каліфорнійська компанія Infinity Power стверджує, що успішно розробила дуже потужну та довговічну “ядерну батарейку”, заряду якої вистачить на 100 років. Про це пише World Nuclear News.

Зазначається, що ядерну батарейку було розроблено за підтримки Міністерства оборони США, і вона продемонструвала загальну ефективність у понад 60%.

“Порівняно з іншими радіоізотопними методами перетворення енергії з низькою ефективністю (<10%), це найвищий рівень загальної ефективності, коли-небудь досягнутий. Це показує, що майбутній комерційний випуск радіоізотопних джерел струму нового покоління подає величезні надії”, — зазначає компанія.

Ядерні батареї – також відомі як радіоізотопні батареї – працюють за принципом виділення енергії в результаті розпаду ядерних ізотопів і перетворення її в електричну енергію за допомогою напівпровідникових перетворювачів. Infinity Power каже, що в їхній батарейці використовується новий тип електрохімічного перетворення енергії. 

Компанія стверджує, що її “крихітний пристрій у формі “таблетки” може забезпечувати десятки міліват потужності протягом понад 100 років”. При цьому в Infinity Power запевняють, що ця технологія піддається масштабуванню, тобто цей спосіб генерації електроенергії можна використовувати в широкому діапазоні потужностей – від нановат до кіловат або більше.

“Через його високу ефективність, він вимагає менше радіоізотопів для генерації такої ж кількості енергії, яку дають інші процеси перетворення. Крім того, порівняно з попередніми методами, які дозволяють лише обмежений вибір, він пропонує значно ширший діапазон вибору радіоізотопних матеріалів”, – йдеться в заяві розробників.

Компанія переконана, що її розробка швидко знайде своє широке застосування в імплантованих медичних пристроях, глибоководних або космічних апаратах, для живлення апаратури у віддалених районах тощо.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вона, мабуть, хоче, щоб я був щасливий: принц Гаррі згадав загибель матері – принцеси Діани

Принцеса Діана загинула в автокатастрофі в Парижі 31 серпня 1997 року у віці 36 років.…

9 хв. ago

34-річна донька Шварценеггера вагітна втретє – ЗМІ

Про це інсайдер повідомив іноземному виданню PEOPLE. 34-річна зірка разом з чоловіком, актором Крісом Праттом поки що офіційно не…

19 хв. ago

Вистачить на старість: пенсіонерка виграла $5 млн у свій день народження

75-річна мешканка округу Ланкастер Донна Осборн, штат Пенсильванія (США), купила лотерейний білет і виграла 5…

54 хв. ago

Редакція The New York Times закликає Джо Байдена відмовитися від президентської гонки

Редколегія The New York Times рекомендує Джо Байдену відмовитись від участі у президентській гонці, а Демократичній…

59 хв. ago

Чотириста тисяч людей погодилися жити довго: підсумки експерименту

Учені проаналізували наслідки вживання полівітамінів протягом майже трьох десятиліть. Хоча вітамінні добавки можуть дати деяким людям перевагу…

1 годину ago

Комета, яку не бачили останні 70 років, може пролетіти повз Землю

Науковці заохочують уважно стежити за небом найближчими днями, оскільки повз Землю має пройти комета з…

1 годину ago